Таке нововведення Державного агенства лісових ресурсів - щоб дерева не вирубували незаконно, та не продавали рівнянам радіоактивних ялинок. Інакше злодіям і тим, хто їм потурає світить чималий штраф. Досліджував Олексанрд Туз.

В Острожецькому лісництві Млинівського району новорічні ялини та сосни вирощують з 2005 року. На сьогодні вони можуть запропонувати населенню шістдесят одну тисячу новорічних красунь і вперше за всі роки роботи, після вирубки починають маркування. Штрихкод чіпляють на верхівку, аби його було добре видно, та не можна було загубити. Перевірити законність походження купленої ялинки можна декількома методами. Найпростіший - через мережу інтернет.

Ще один спосіб - зателефонувати на номер 236 та назвати цифри штрихкоду. Тому боятися, що деревця на ринки привезені, скажімо із чорнобильської зони, не варто. Перші промарковані ялинки вже почали продавати.

Попри те, що ялинковий сезон лише розпочався, у лісах вже є перші браконьєри. Державне агентство лісових ресурсів попереджає: новорічні красуні без спеціального маркування вилучатимуть і в продавців, і в покупців.

Далі походження ялинок перевіряють, пізніше, вже із маркуванням відправлятимуть у точки продажів.