На Рівненщині завершується вакцинація від сказу диких тварин. Понад сто тисяч вакцин-приманок вручну розкладають по всій території області. Роблять це представники мисливських угідь. Як проходила імунізація на Здолбунівщині, бачили наші журналісти.

Ми під'їхали до урочища Миротин. Воно по площах невелике. По наших підрахунках ми повинні розкласти тут 30 приманок. Одна людина буде іти з цієї сторони, інша по дорозі, я по лісу і зустрінемось ми вкінці урочища, - розповідає Василь Кєльнік, голова районної організації "Українського товариства мисливців і рибалок".

Ось так на Рівненщині вакцинують диких тварин. Представники мисливських угідь розкладають приманки, які потім з'їдають звірі.

Розкладаємо ми на всю площу наших мисливських угідь. 25 приманок на 1 квадратний кілометр з розрахунку. Ми знаємо де є нори лисиць, на тій території ми розкладаємо їх більше, приманок. 

Приманки мають характерний запах, завдяки чому дикі тварини чують їх здалеку.

Ось брикетик м`ясокосної муки всередині, якщо її розламати знаходиться це сама вакцина, яка знаходиться всередині цього брикетика.

Ті тварини, які цю вакцину разом із приманкою з`їдять, будуть вакциновані від сказу. Оскільки лисиці є головними переносниками цієї хвороби, розрахована вакцинація переважно на них. Водночас для інших тварин та навіть для людини вакцина є безпечною.

Вакцина є безпечною для тварин та людей, не є шкідливою. Загалом по району заплановано розкласти принади на території площею 4 тисячі 400 кілометрів квадратних це більш як 100 тисяч доз вакцин, - каже Олена Куречнук, головний спеціаліст Рівненського районного управління ГУ Держпродспоживслужби у Рівненській області.

З початку року на Рівненщині захворіли на сказ 24 тварини. Найбільше випадків було в Рівненському та Дубенському районах, менше в Сарненському та Вараському.

Якщо дивитися по видах, то близько 20 випадків це є коти. І бродячі коти і домашні коти. Декілька є бродячих собак, лисиць і 1 єнотовидна собака, - каже Олександр Костюк, перший заступник начальника головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області

Для тварин це захворювання закінчується летально. Тож єдиний спосіб вберегтися від цієї інфекції - вакцинація.

Велика в цьому відповідальність власників тварин. Тому, що власник тварини зобов'язаний вчасно доставити тварину для вакцинації щоб убезпечити від захворювання, - зауважив Олександр Костюк.

До повномасштабного вторгнення в області приманки з вакциною розкидали з літаків. Зараз — вручну, бо польоти заборонені.

Читайте також: На Рівненщині через суд вимагають повернути 170 гектарів земель Нобельського природного парку