фото ілюстративне
Дієтологиня пояснила, що регулярне вживання занадто великої кількості цукру - це не просто набір ваги, а й цілий каскад проблем зі здоров'ям.

Цукор. Він всюди - від сухих сніданків до святкових десертів. Хоча невелика кількість солодкого може бути приємними ласощами, надмірне захоплення ним може завдати шкоди здоров'ю.

Видання Indian express з'ясувало, чи існує "найкращий час" для вживання цукру.

Дієтолог Соня Бакші пояснила, що регулярне вживання надто великої кількості цукру призведе не тільки до збільшення ваги, а й до цілого каскаду проблем зі здоров'ям.

"Надмірне споживання цукру може призвести до дисбалансу рівня цукру в крові, що, своєю чергою, може спричинити перепади настрою, втому і навіть зниження когнітивних здібностей. Хронічне споживання великої кількості цукру також пов'язане із запаленням в організмі, що є фактором ризику розвитку серцево-судинних захворювань, розладів настрою і різних видів раку. Крім того, це може призвести до ожиріння і гормонального дисбалансу, що впливає на фертильність", - попередила Бакші.

Організм людини метаболізує цукор аналогічно алкоголю, перетворюючи харчові вуглеводи на жир. Згодом це може призвести до жирової хвороби печінки, яка може стати причиною діабету і серцево-судинних захворювань. Крім фізичних наслідків, Бакші пояснює психологічну тягу до цукру.

"Ми часто заохочуємо себе і дітей солодкими ласощами, що створює позитивну асоціацію між цукром і задоволенням. Це посилює цикл тяги до цукру, що ускладнює відмову від звички", - зазначила експертка.

Цукор вранці - це велике "ні"
Багато людей жадають солодких сніданків, таких як пластівці або випічка, у пошуках швидкого заряду енергії та підвищення настрою. Однак Бакші радить утриматися від цього.

"У цих солодких стравах не вистачає інших поживних речовин, які могли б збалансувати вплив цукру, що призводить до стрибків рівня цукру в крові", - сказала вона, додавши, що, крім того, після нічного голодування наш організм чутливіший до вуглеводів, що робить цукор ще гіршим вибором вранці.

Перевага другої половини дня
Хоча універсального правила не існує, Бакші радить, що якщо вам необхідно з'їсти цукор, то краще це зробити ближче до обіду. На початку дня наш метаболізм зазвичай активніший, тому ми краще переробляємо цукор. Крім того, за її словами, вживання цукру під час тренування може сприяти відновленню м'язів.

Проте, щоб не перевищити денну норму цукру і зберегти здоровий баланс, необхідно ретельно стежити за порціями.

Солодощі на ніч - рецепт для зриву
Потягнутися за солодощами після вечері може здатися нешкідливою поблажкою, але Бакші застерігає від цього. У декого це може призвести до проблем із травленням, таких як здуття живота і газоутворення. Крім того, солодкі десерти можуть порушити крихкий баланс у кишківнику.

Вона зазначила, що вживання цукру на ніч може порушити сон, який є життєво важливим фактором для відновлення фізичних сил, здорового обміну речовин та імунної функції.

Цукор не слід демонізувати. Однак його споживання має бути усвідомленим. Розуміючи вплив часу, а також контролюючи порції, ви зможете насолоджуватися випадковими ласощами без шкоди для здоров'я.