Іноді дуже важко відмовити собі в задоволенні поласувати свіжою полуницею.

Полуниця - корисний і поживний продукт, стигла і смачна ягода з великою кількістю потрібних людині вітамінів у складі. Для того щоб не нашкодити собі, важливо знати, які ягоди не можна їсти за цукрового діабету і чи належить до них полуниця.

Чи можна діабетикам полуницю - користь ягоди

Видання Medical News Today пише, що більшість ягід, включно з полуницею, мають низький глікемічний індекс. Він визначає, наскільки швидко їжа може підвищити рівень цукру в крові. Незважаючи на те, що у полуниці відносно низький глікемічний індекс, важливо враховувати як розмір порції, так і індивідуальні чинники. До них можна віднести індивідуальну реакцію на цукор у крові та загальні дієтичні потреби.

Полуниця має низку корисних властивостей, деякі з яких наведено нижче.

Поживні властивості

За даними Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA), приблизно 8 полуничок середнього розміру містять 170 мг калію. Калій позитивно впливає на високий кров'яний тиск - поширену проблему, яка може виникнути в людей із діабетом.

Крім того, полуниця містить вітамін групи В під назвою фолат. Фолат допомагає поділу клітин і створенню ДНК та іншого генетичного матеріалу.

Антиоксиданти

Полуниця містить велику кількість вітаміну С і антоціанін, які є антиоксидантами. Вітамін С приносить багато користі, наприклад, допомагає підтримувати клітини в здоровому стані, сприяє загоєнню ран і підтримує здоров'я шкіри. Антоціанін може чинити протиракову, протизапальну та протимікробну дію.

Регулювання рівня цукру в крові

В огляді, опублікованому 2020 року, йдеться, що якщо ви не знаєте, які ягоди знижують цукор у крові, то цим продуктом цілком може виявитися полуниця. Вона як сама по собі, так і в поєднанні з іншими продуктами, може покращувати глікемічний профіль. А оскільки полуниці мають низький глікемічний індекс і містять клітковину, то навряд чи викличуть стрибок цукру в крові, але допоможуть здоров'ю серця і травної системи. Магній у складі полуниці сприяє підвищенню чутливості до інсуліну в людей із діабетом 2 типу.

Як правильно їсти полуницю, щоб не піднімався цукор
Згідно з думкою лікарів, для діабетиків цілком безпечна полуниця - користь від неї може бути колосальною, якщо правильно поєднувати ягоду. Скористайтеся порадами дієтологів:

Поєднуйте полуницю з корисними жирами і білками: Поєднання полуниці з джерелом білка або корисних жирів допоможе збалансувати її загальний вплив на рівень цукру в крові.
Їжте полуницю з жменею горіхів, грецьким йогуртом або як начинку для салату.
Вживаючи полуницю в переробленому вигляді, наприклад, у вигляді джемів або сиропів, пам'ятайте про додані цукри і обмежте їх вживання.
За можливості обирайте свіжі або заморожені полуниці без додавання цукру.
Як і в будь-якому іншому харчуванні, ключовим моментом є помірність. Важливо стежити за розміром порцій, щоб запобігти надмірному споживанню цукру. Орієнтуйтеся на розмір порції близько 1 чашки свіжої полуниці, яка містить приблизно 15 грамів вуглеводів.