У торгових центрах Рівного посилюють безпеку. Там облаштують камери відеоспостереження з розпізнаванням обличчя та рамки металодетектори. Посилений захист безпеки впроваджують у систему "Безпечне місто". Таким чином планують зменшити кількість крадіжок та кількість анонімних повідомлень про замінування. Скільки вже встановлено таких камер та за чиї кошти — далі у сюжеті.

У Рівненських торгових центрах, посилюють систему безпеку. Таке рішення прийняла рада оборони Рівненщини. В одному з торгових центрів Рівного вже доєдналися до системи "Безпечне місто", а саме встановили камери відеоспостереження з розпізнаванням обличчя.

По темі відеонагляду ми вже маємо співпрацю з муніципальною. У нас є підключені відеокамери до системи "Безпечне місто". Тобто, що камери, які розпізнають обличчя людей я так розумію внесених у певні там списки чорні, - розповідає Олександр Оверчук, директор рівненського ТРЦ “Злата Плаза”.

Подібні заходи запроваджують через регулярну атаку російською армією місць великого скупчення людей в Україні.

У першу чергу є завдання запобігання злочинам зі сторони країни агресора. Враховуючи те що, було неодноразово росіянами озвучено, що Україна причетна до теракту у крокус сіті хол. Відповідно наші органи влади реагуючи на цю ситуацію вживають такі превентивні заходи для того, щоб запобігти можливим таких ситуацій, - каже Олександр Оверчук.

Крім того, завдяки таким заходам планується зменшення кількості анонімних повідомлень про замінування та крадіжок у торгових центрах.

Відеокамери з розпізнаванням обличчя, з модулями, які можемо підключити до системи "Безпечне місто" для того, щоб поліція могла системно аналізувати відвідувачів і у випадку загроз чи якихось ситуацій, де треба розслідувати, шукати злочинця. Це є пряма реакція. Крім того, рамки металодетекторів повинні бути, - каже Сергій Подолін, перший заступник голови Рівненської обласної державної адміністрації.

Облаштовуватиметься така система у торгових центрах як за кошти власників, так і з державного бюджету.

Забезпечення відеокамерами, детекторами це питання власників торгових центрів. Що стосується роботи програми "Безпечне місто" це вже мережа, яка інші видатки має і фінансується за рахунок бюджетів, - каже Сергій Подолін.

Система "Безпечне місто" це комплекс відеокамер, які знаходяться на балансі муніципальної варти. У Рівному становлено вже 408. Вони виконують оглядові функції, розпізнають обличчя, а також номерні знаки.

Дану систему використовують як комунальні підприємства, так сам дуже використовують і в національній поліції України. Працівниками поліції ГУНП в Рівненській області протягом 23-24 років ці камери використовувалися на розкриття всіх резонансних подій, - розповіла Людмила Козлюк, заступник начальника відділу криманалізу ГУНП Рівненської області.

У поліції ж запевняють, місто потребує встановлення таких камер відеоспостереження, особливо у місцях великого скупчення людей. Кількість камер з часом буде тільки збільшуватися.

Читайте також: Великдень в умовах війни: як проходитиме богослужіння цьогоріч у рівненських храмах (ВІДЕО)