На Рівненщину прибув п'ятий евакуаційний потяг з Донеччини. Тридцять три людини були змушені покинути свої домівки через постійні обстріли. Приїхала й породілля, яка почала народжувати у потязі, під час минулої евакуації. Тоді жінку терміново висадили на Кіровоградщині. Сьогодні, через тиждень після пологів, молода матуся приїхала на Рівненщину, вже зі своїм сином. Зустрічали їх і наші журналісти.

На Рівненщину прибув евакуаційний потяг з Донеччини. В одному з вагонів приїхала молода матуся. Христині 18-ть. Жінка була пасажиркою попереднього евакуаційного потяга, але не встигла приїхати на Рівненщину. В дорозі почались перейми.

У мене тут хлопець, він перший приїхав на Рівненщину, щоб дізнатись умови і де мені народжувати, але не встигла я доїхати, - розповідає породілля, ВПО з Донеччини Христина.

Христину терміново зняли з потяга. Тиждень тому на Кіровоградщині вона народила свого первістка, сина Гордія. Сьогодні з малюком прибула на Рівненщину. Для неї вже знайшли житло.

У шелтері, це колишній санаторій, який переробили під житло для ВПО. Ми знали, що буде породілля і готувались. Все буде забезпечено, що потрібно маленькій дитині, - каже Олег Гусаревич, головний спеціаліст відділу освіти Демидівської селищної ради.

Тридцять три людини приїхали цього разу на Рівненщину з Донеччини. Любов та Оксана сестри. Покинули все і з дітьми евакуювались. Жінки не можуть стримати сльози.

Часів Яр все ближче, вже дуже небезпечно у місті. Там лишився старший мій син, мама, - каже Оксана, ВПО з Донеччини.

Чоловіка поховали 2 місяці тому. Працював експедитором і їздив у райони де війна, допомагав людям і там він і загинув під обстрілами, - ділиться Любов, теж ВПО з Донеччини.

Домашні улюбленці, одяг та речі першої потреби - все, що люди привезли з собою. Пані Ольга взяла ще й телевізор.

Пенсія у мене маленька, 5 тисяч на трьох мало, тому купити не буде за що!

Жінка працювала все життя у лікарні лаборанткою. На Рівненщину приїхала з донькою та онукою. До останнього вагались з евакуацією. Каже, важко залишати все нажите роками і їхати в нікуди.

Знаєте, як не хочеться стати безхатьком? Два будинки лишили, просто закрили з меблями та посудом. Жаль залишати своє. От 75 років мені і залишитись у 75 років ні з чим!Це страшно! - каже Ольга.

Одразу по прибуттю евакуйовані люди пройшли реєстрацію, отримали виплати, їжу, медичну допомогу, змогли поспілкуватися з психологами. Серед евакуйованих 6 дітей, 4 особи з інвалідністю та 1 вагітна.

Сьогодні Рівненщина приймає 5 евакуаційний потяг з Донеччини, ним прибуло 33 особи. У цьому році в нашу область прибули вже 184 ВПО і ми розгорнули ще 480 місць аби приймати людей, - розповів Олександр Кохан, заступник голови Рівненської ОВА.

Усіх людей, які приїхали сьогодні, поселили у громадах Дубенського району. Поїхала у своє нове житло і Христина з новонародженим сином. Жінка сподівається, що незабаром вона сяде на це й же потяг, тільки поїде у зворотному напрямку, додому, у звільнену від окупантів Донеччину.

Вірю і дуже хочу. Буду сподіватись, що все буде гаразд - говорить Христина.