Майже 200 тюльпанів за 2 дні. У Рівному активізувалися крадії квітів з міських клумб. Схожа ситуація і по області. Вандалів розшукують правоохоронці. За скоєне їм може загрожувати до 8 років за ґратами. Більше про це - у сюжеті.

На цьому відео видно, як жінка вночі з клумби в центрі міста Сарни краде квіти. Тепер міська рада просить людей допомогти розшукати її, аби вона понесла заслужене покарання. А це уже Костопіль. Ситуація з тюльпанами тут аналогічна. Не відстає у нашесті вандалів клумб і Рівне. Щоправда, тут крадії пішли ще далі і серед білого дня викопують уже цибулини тюльпанів.

В тресті зеленого господарства зазначають, що порівняно з попередніми роками крадіїв тюльпанів побільшало.

Цього року спостерігається збільшення таких випадків, минулими роками так само спостерігалось, але більше люди крали їх на букети, менше було, що з цибулиною. А цього року вони просто викопують їх з цибулинами, для якої мети, я не розумію, бо цибулина уже вона не є дозрівша і на наступний рік вона не дасть такої самої квітки, це просто викинеться, - каже Валентина ЦУРКАН, начальниця дільниці озеленення Рівненського міського тресту зеленого господарства.

Серед понівечених вандалами клумб: центр міста, Лебединка, вулиця Поштова та Соборна. Щодо останніх двох є звернення в поліцію.

До поліції про викрадення квітів надійшло два звернення. 15 квітня повідомила 57-річна рівнянка, представниця департаменту економічного розвитку, що вночі невідомі вирвали 40 тюльпанів на вулиці Поштова. Аналогічне звернення надійшло і 16 квітня близько 8 ранку, невідомі викрали 150 таких рослин, - повідомила Марія ЮСТИЦЬКА, речниця ГУНП в Рівненській області.

Якщо крадіїв спіймають їм може загрожувати до 8 років за гратами. Кількість знищених квітів порахувати важко, кажуть в тресті зеленого господарства, оскільки чи не кожного дня з`являються нові випадки вандалізму. А в цю роботу крім коштів працівники комунального підприємства вклали ще й багато годин праці та любові.

Було в нас висаджено по місту близько 20 тисяч цибулин тюльпана. Кожна цибулина коштує 10-11 гривень. Так само порахуйте і роботи проводяться перед тим щоб посадити того тюльпана, ми обробляємо клумбу, перекопуємо, садимо тюльпани, весною доглядаємо за ними. Це праця практично пів року, - каже Валентина ЦУРКАН, начальниця дільниці озеленення Рівненського міського тресту зеленого господарства.

Наразі допоки усі тюльпани не перецвітуть, понівечені клумби в такому ж стані і залишатимуться. Влітку там комунальники висадять уже інші квіти. Містяни додають, гуляти квітучими вулицями Рівного набагато приємніше і не розуміють навіщо хтось нищить таку красу.

Щоб крадії квітів таки понесли заслужене покарання правоохоронці та трест зеленого господарства закликають усіх хто побачить вандалів на клумбах телефонувати в поліцію.