У Нобельському національному природному парку, як відомо, проживають червонокнижні представники фауни. Одним із таких мешканців Нобельського НПП є птах родини баранцевих кульон.

Кульон – прибережний птах родини баранцевих. Це полохливі, обережні, недовірливі птахи: вони полюбляють збиратися у невеликі зграї. На території України трапляються 3 види кульонів: великий (королівський), середній і тонкодзьобий.

Найбільші гніздові поселення кульона великого в Україні зосереджені на Поліссі, подекуди трапляються й на території Нобельського НПП. Два інші види кульонів – середній і тонкодзьобий – в Україні трапляються винятково під час міграції вздовж морського побережжя. Особлива увага до цих пернатих не випадкова – усі вони занесені до Червоної книги України.

Птахи відомі своїми характерними криками, які часто описують як нав’язливі та моторошні. Вони використовують власні сигнали, щоби спілкуватися один з одним і окреслювати свою територію. Популяція скорочується здебільшого через втрату середовища існування, браконьєрство та зміну клімату.

До Всесвітнього дня кульона екоосвітяни Нобельського НПП завітали до Вовчицького ліцею з метою привернення уваги покоління, яке підростає, до проблеми зникнення та важливості захисту рідкісного кульона. Під час екологічного уроку учні дізналися про особливості способу життя цього птаха. Вивчили, які види кульонів можна побачити на території України та Нобельського НПП. Наостанок розглянули причини скорочення чисельності популяції та заходи, які вживають природоохоронці задля його збереження.