Сто пожеж із початку року. Мова про суху траву. З них 19 паліїв вдалося спіймати та притягнути до відповідальності. Рятувальники вкотре організували рейд. Пояснюють людям, які наслідки від спалювання сухої трави.

Проводимо навчання. Зараз не можна спалювати, почався весняно-літній період, ніякої рослинності. Потрібно лише викопувати яму для компостування залишків сухої рослинност.

Такі навчання працівники ДСНС проводять чи не щодня відтоді як надворі потепліло і люди почали поратися на грядках. Більшість рівнян, з якими спілкуються рятувальники розповідають, що сміття з городів не спалюють.

Суху стерню вкладаю, пересипаю землею і вона перегниває. Можна якось яму викопати, але немає чоловіків. Колись таке робила коли була молодша, силосувала. Взагалі для ґрунту це дуже погано тому, що і живність там згорає і мікроелементи знешкоджуються, - розповідає рівнянка Зоя.

Нічого ми не спалюємо, у нас чисто чого його палити, як загориться то піде кругом, - каже рівнянин Василь.

А от на практиці виходить дещо інакше. Це відео рятувальники зняли з допомогою квадрокоптера при проведенні чергового повітряного моніторингу природних екосистем.

На сьогоднішній день це другий виїзд у складі рейдової групи, на жаль, а можливо і на краще паліїв не виявили, але протягом вчорашнього дня виявили двох паліїв на яких складено адміністративні правопорушення у вигляді штрафу в розмірі 3 060 гривень і в розмірі 1700 гривень. Тобто під час спалювання сміття громадянин не дотримався протипожежних відстаней до будівель, що призвело до пожежі в господарчій споруді. Вчора відбувалося це по вулиці Володимира Стельмаха, за Фозі, а за статтею 175 це селище Клевань, - повідомив Андрій Войтюк, співробітник ГУ ДСНС в Рівненській області.

Окрім штрафу, шкоди ґрунтам, загибелі тварин, які проживають в полях, такі пожежі ще можуть перекинутися на людські оселі і забрати життя їх власників. Саме тому працівники ДСНС постійно проводять такі бесіди з населенням.

Загалом, з початку року на території Рівненщини виникло 100 пожеж сухої трави та сміття. За підпали сухої рослинності вдалося притягнути до відповідальності 19 паліїв в області.

Рятувальники нагадують що за самовільне спалювання сухої рослинності або її залишків передбачена адміністративна та у складних випадках і кримінальна відповідальність.

Читайте також: У Сарненському районі під час гасіння пожежі виявили тіло чоловіка