25 років тому 14 грудня ліквідатори закінчили будівництво саркофага над зруйнованими четвертим енергоблоком. У Рівному сьогодні покладали квіти до пам'ятника жертвам катастрофи - туди прийшли і самі чорнобильці, і чиновники. Просто на місці у них відбувся й діалог, проте спільної мови, схоже, не знайшли.

Опісля покладання квітів до пам'ятника, чорнобильці користуються нагодою - заявляють представнику влади свої проблеми.

Сергій Гичун у 86 був командиром роти ліквідаторів в Чорнобилі. Каже, з його 108 підопічних, сьогодні залишилось до десяти. В самого ж чоловіка також проблеми зі здоров'ям. Місяць тому проходив лікування, за два тижні виклав з кишені більше 2 тисяч гривень. Каже, на пільги уже і не розраховує.

Схожі проблеми і у інших ліквідаторів. Розповідають, пенсії на життя не вистачає. А звертатись до когось марно. Обурює їх і той факт, що з кожним роком більшає кількість псевдочорнобильців.

Представники влади з тим згодні. Кажуть, треба робити перереєстрацію чорнобильців. Для потреб справжніх же ліквідаторів, обіцяють на наступний рік у бюджеті закладати більше коштів. Крім того, по можливості, забезпечувати житлом. Самі ж ліквідатори тому не надто вірять. Мовляв, уже навчені гірким досвідом.