Вже понад 10 років поліський ліс охоплений відеоспостереженням. А перші камери встановлені ще на початку 2000-х років. З цього часу система розвинулася до 100-відсоткового охоплення, максимально якісного зображення та трирівневого автоматизованого контролю.

Про це повідомляють у Поліському лісовому офісі.

Сучасні системи відеоспостереження - у лісах Волині та Рівненщини таких встановлено 125 - базуються на цифрових технологіях і включають наступні компоненти.

Відеокамери: високоякісні цифрові камери, розташовані на спостережних вежах у стратегічних місцях, з чітко спланованою мережею таким чином, що забезпечують широкий огляд території лісу та охоплюють прилеглі поля, луги, самосійні насадження і навіть значну частину територій громад.

Вогонь до лісу переважно йде саме із прилеглих територій. Охоплення їх відеоспостереженням стратегічно важливо.

Цифрові реєстратори: пристрої для зберігання відео, що дозволяють записувати і архівувати дані високої якості для подальшого перегляду.

Система відстеження на трьох рівнях: у лісництві, філії та офісі. Сучасні монітори та екрани дозволяють фіксувати задимлення на початковій стадії. Автоматизована система відстеження та визначення локації дозволяє реагувати максимально оперативно.

Інтеграція з програмним забезпеченням «Пожежник»: унікальна розробка, впроваджена у філіях Волині та Рівненщини, що дозволяє автоматично прокладати маршрути і бачити необхідні місця водозабору та найкоротшу дорогу. Це критично важливо при виникненні пожежі.

Віддалений доступ: можливість віддаленого перегляду відео в реальному часі через інтернет з будь-якої точки світу за допомогою захищеного з'єднання.

Аналітика даних: використання сучасного програмного забезпечення для аналізу відео та виявлення аномалій, що може вказувати також на незаконну діяльність або інші проблеми в лісі.

Така система відеоспостереження забезпечує ефективний контроль за територією, допомагає запобігти пожежам, незаконним рубкам та іншим екологічним порушенням.