Зустрічі з родинами полонених і зниклих безвісти відбулися вже в Дубно, Володимирці, Сарнах, а днями в Рівному. Про це повідомляють в Рівненській обласній державній адміністрації.

Такі зустрічі організовує Західний регіональний центр Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими. Участь беруть представники влади, поліції, СБУ, ТЦК та СП, а також Міжнародного комітету Червоного хреста, регіонального представництва Управління з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин МВС.

Участь у заході взяв перший заступник голови Рівненської ОДА Сергій Подолін і представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Рівненській області Олександр Корнійчук.

Йшлося про ДНК-експертизи, комунікацію зі слідчими, правила «інформаційної тиші», отримання виплат, а також коло осіб, які мають право отримувати інформацію.

За словами представника Координаційного штабу, відомості про полонених та зниклих безвісти Захисників отримуються з різних джерел. Бригада лише фіксує і документує докази й передає у штаб, а безпосередньо пошуком займаються вже силовики. Слідчі призначаються за регіональним принципом, у тій області, де зникла людина.

Пошук військовослужбовця починається з того моменту, коли рідні пишуть заяву до поліції про зникнення і реєструються в особистому кабінеті штабу. Все оновлення інформації відбувається теж через кабінет. Усі оповіщення повинні бути задокументовані. Зауважу, що значну кількість важливої інформації збирають і передають родичі бійців. Фотографії, особливі прикмети, відео, які отримує слідчий, перевіряються та ідентифікуються. Процес непростий і довготривалий, - сказав Сергій Подолін.

У Координаційному штабі також додали, що акт службового розслідування військова частина не зобов’язана давати, але вона може це робити на власний розсуд. Фото та відео ідентифікує виключно судово-медична експертиза і лише після цього докази додаються до справи.

Згодом захід перейшов у формат «запитання-відповідь» з метою надання консультаційної підтримки сім’ям військовослужбовців.

Регіональне представництво Управління з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин МВС. Прийом громадян проводиться у понеділок та п’ятницю з 9 до 16 год. Телефон для звернень – (068) 060-46-65, (066) 055-34-84.

Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими, розташований у м. Львів, вул. Коперника, 17.

Телефони гарячої лінії: (0 800) 300-541, для дзвінків з-за кордону: +38 (032) 229-57-54 (лінія працює у робочі дні з 10.00 до 16.00).

Читайте також: На Дубенщині вогнеборці ліквідували пожежу у приватному господарстві