Дозвіл на перебування в прикордонній смузі. Відтепер він потрібен і тим, хто проживає поблизу державного кордону. Оскільки від 7 березня цього року вступили у дію зміни до постанови "Про прикордонний режим". Як оформити такий дозвіл та кому він не потрібен, дивіться далі у сюжеті.

На сьогодні в прикордонній смузі проживає близько 30 тисяч громадян України. Які саме проживають. Відповідно, які проводять роботи, або які мають намір проводити роботи й в`їжджати у прикордонну смугу їх значно більше, - каже начальник пресслужби 9 прикордонного загону імені Січових Стрільців Юрій Шахрайчук.

Прикордонна смуга становить 5 кілометрів завширшки від лінії державного кордону. І відтепер аби проживати, перебувати та працювати у прикордонній смузі необхідно отримати відповідний дозвіл. Їх нараховується 5 видів: на в'їзд, проживання, перебування, на проведення робіт і пропуск у прикордонну смугу.

Пропуск видається безплатно, якщо хтось буде громадянам пропонувати за гроші ці дозволи, вони мають знати, що це протизаконно. Вони видаються на безоплатній основі. Громадяни повинні звертатися до 9 прикордонного загону. Адреса, номера телефонів можна знайти на офіційному сайті Державної Прикордонної Служби України в розділі контакти 9 прикордонний загін, - повідомляє Юрій Шахрайчук.

Отримати такий дозвіл жителі області можуть у 10-денний термін. Дозвіл на проживання у межах прикордонної смуги, надається безстроково.

А от на перебування працівників підприємств, установ, організацій, розташованих у межах прикордонної смуги - на один рік.

Якщо людина незаконно перетинала державний кордон, займалася контрабандою чи змінила місце проживання - цей дозвіл їй скасовується, - розповідає заступник начальника відділу організації прикордонної служби 9 прикордонного загону імені Січових Стрільців Ігор Гаврилюк.

Не потрібно оформлювати дозволи особам, які в’їжджають у прикордонну смугу з метою перетину державного кордону в пунктах пропуску, водіям вантажних автомобілів з метою здійснення мультимодального перевезення, особам, рух яких починається та закінчується за межами прикордонної смуги та ще деяким категоріям осіб.

Це, наприклад військовослужбовці, які там проходять службу, охороняють цю зону, Уряд, Президент, голови сільських рад, громад, різні служби, які підтримують життєдіяльність населення, соціальні й тому подібне, - резюмує Ігор Гаврилюк.

Прикордонники наголошують, що відсутність такого дозволу є порушенням правил прикордонного режиму. І тим у кого його не буде доведеться сплатити штраф у розмірі від 50 до 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Читайте також: Питання підвищення тарифів на електроенергію наразі не розглядається, – Герман Галущенко