Вже з цієї неділі українці спатимуть на годину менше. Вночі 31 березня Україна та 60 країн світу перейдуть на літній час. Такий перехід дня відбувається щороку в останній тиждень березня. Всі за і проти, з'ясовував Владислав Стецюк.

В Україні вперше перевели годинник у 1981 році, а в 1996 уряд затвердив постанову, що регулює цей процес. Така маніпуляція з часом відбувається щороку в останній тиждень березня задля економії електроенергії. Та медики скептично ставляться до цього процесу, зокрема через негативний вплив на організм людини.

Лікар додає, дослідження не показали 100% шкоди на організм людини. Та маніпуляції з часом можуть призвести до загострення у деяких людей.

До переведення годинника можна підготуватися, зокрема почати заздалегідь лягати спати на 10-15 хвилин раніше. Рівняни кажуть, на них перехід на літній час сильного впливу не має. До скасування цієї процедури ставляться по різному.

Питання скасування переведення годинника неодноразово підіймалось у Верховній Раді. Востаннє у 2021 році. Тоді народні обранці не прийняли законопроєкт в другому читанні.

Противники скасування літнього та зимового часу пояснюють, доведеться поділити країну на два часових пояси, адже через велику територію, по зимовому часі на сході світатиме о 3 годині ночі, а по літньому часу на заході держави сонце сходитиме о 9 ранку.

Тому дане питання з переведенням досі лишається не вирішеним. До слова, перевести годинник потрібно вночі 31 березня з 3-ї на 4 ранку.

Читайте також: Питання підвищення тарифів на електроенергію наразі не розглядається, – Герман Галущенко