Під час вагітності необхідна низка щеплень, щоб убезпечити як саму жінку, так і її майбутню дитину від інфекцій. У Міністерстві охорони здоров’я пояснили, які щеплення треба робити безпосередньо під час вагітності.

  1. Щеплення проти гепатиту В. Його бажано отримати до настання вагітності, але можна й будь-коли упродовж неї, звернувшись до сімейного лікаря й придбавши вакцину власним коштом.
  2. Кашлюк, дифтерія, правець. Оптимально вагітна має отримати щеплення на 16-32 тижні у сімейного лікаря.
  3. Щосезонне щеплення від грипу. Його радять отримати у вересні-жовтні, але можна і впродовж усього сезону, в будь-який період вагітності. Зверніться до сімейного лікаря чи в пункт щеплення, вакцину придбайте в аптеці.
  4. Бустер від COVID-19. Щеплення можна робити будь-коли, щойно від попереднього бустера мине 4 місяці. Отримайте бустерну дозу вакцини у сімейного лікаря чи в пункті вакцинації.
  5. Щеплення від пневмококів та менінгококів можна отримати будь-коли упродовж вагітності. Зробити це можна у сімейного лікаря, придбавши вакцину власним коштом.

Фахівці Рівненського обласного центру контролю та профілактики хвороб провели для майбутніх мам лекцію про важливість вакцинації.

За словами медиків наразі на Рівненщині збільшилась кількість випадків кашлюку, грипу. Ці хвороби можуть загрожувати не лише здоров’ю матері, а й новонародженої дитини.

Вагітні, як і інші люди потребують захисту від інфекційних захворювань Це так само важливо для нормального виношування і розвитку малюка в утробі, як і регулярні огляди в лікаря, вітаміни та повноцінне харчування. - розповідає керівниця проєкту Олена Гашовська — Щобільше, вакцинація під час вагітності зможе забезпечити пасивним імунітетом і самого новонародженого.

Під час заходу медики розповідали батькам також про перші щеплення немовлят, про якість вакцин, умови їх зберігання, що робити, коли не знаєш свого “вакцинального статусу” і куди звертатись, щоб зробити щеплення.

Читайте також: Рідним загиблого Захисника з Рівненщини вручили орден "За мужність" ІІІ ступеня