Фото ілюстративне
На Рівненщині обговорили пріоритетні напрями протидії поширенню захворюваності на туберкульоз та ВІЛ/СНІД.

«Ситуація з туберкульозом вимагає посилення заходів з діагностики та лікування. Це комплексний підхід як з боку медичної, соціальної галузей, так й зі сторони неурядового сектору та правоохоронних органів. І вже бачимо, що відсоток пацієнтів із занедбаним туберкульозом зменшився. Продовжуємо проводити роботу на первинній ланці, а також залучаємо приватні медзаклади», - сказав перший заступник голови ОДА Сергій Подолін.

Керівниця Фтизіопульмонологічного центру Олена Мельничук зауважила, що на сьогодні фахівці закладу виконують організаційно-методичну роботу та активно співпрацюють з Центрами первинної медико-соціальної допомоги, а також тергромадами. В області також функціонує доставка системи біологічного матеріалу, функціонують апарати, які за 72 години виявляють туберкульоз. 70% випадків - легеневий туберкульоз.

Під час координаційної ради також було озвучено, що на Рівненщині рівень поширеності ВІЛ-інфекції на 100 тисяч населення – 1,9%. Кількість дітей, які мають ВІЛ не зросла. Як і раніше, найбільше випадків ВІЛ-інфекції було зареєстровано серед людей 30-49 років. В області укладені договори на пакети НСЗУ із 10 медзакладами, які надають меддопомогу для ВІЛ інфікованих людей. Три установи мають контрактування на лікування і замісну підтримувальну терапію. Препаратами область забезпечена. 

Про це повідомила пресслужба Рівненської ОВА.

Читайте також: У лісах Рівненщини зросла кількість лисиць та червонокнижних лосів