20 березня в Україні святкують День весняного рівнодення. Також сьогодні - Всесвітній день Землі, Всесвітній день здоров'я ротової порожнини, Міжнародний день щастя, Міжнародний день астрології, День бібліоманії, Всесвітній день театру для дітей та юнацтва, Всесвітній день оповідання, Всесвітній день борошна, Всесвітній день горобця, Всесвітній день жаби (відзначається з 2009 року), Всесвітній день казки, Всесвітній день обізнаності про травми голови.

День весняного рівнодення знаменує момент, коли Сонце перетинає екватор у своєму русі екліптикою, тому день та ніч практично зрівнюються за тривалістю. Від цієї дати північна куля Землі починає нахилятися більше до Сонця, а тому світловий день збільшується, а атмосферна температура росте.

ЯКЕ СЬОГОДНІ РЕЛІГІЙНЕ СВЯТО

20 березня в церковному календарі – день пам’яті преподобних Іоана, Сергія, Патрикія та інших. Монастир біля Єрусалима у VIII столітті піддався нападу сарацинів. Вони увірвалися до храму і зажадали, щоб їм віддали цінності. Але ченці відповіли, що нічого цінного не мають, тому сарацини почали стріляти. Вбили і поранили багатьох, а потім, побачивши людей, що поспішали до монастиря, втікли.

Через кілька днів вони знову повернулися, знову напали на храм та почали винищувати тих ченців, що залишилися. Щоб ніхто не міг втікти, обитель оточили. Першим схопили Іоана і довго мучили. Чернець Сергій вирішив втікти з іншими, прихопивши деяке церковне начиння, але їх схопили. Серед тих, кому все ж вдалося втекти, був Патрикій. Він сидів у печері, а потім вийшов і сказав сарацинам, щоб більше нікого немає. Його відвели до храму і там разом із іншими спалили живцем.

ІМЕНИНИ: ХТО СВЯТКУЄ ДЕНЬ АНГЕЛА

20 березня 2024 року день ангела у власників таких імен: Василь, Віктор, Віссаріон, Герман, Іван, Максим, Мирон, Микита, Севастян, Сергій, Клавдія, Марія, Олександра, Парасковія, Світлана, Уляна.

НАРОДНІ ПРИКМЕТИ Й ТРАДИЦІЇ

  • Дощить — чекайте на великий урожай грибів.
  • Півень кричить під час дощу — покращиться погода.
  • Якщо прилетіли жайворонки та лелеки, то скоро потеплішає.
  • Якщо вночі не видно зірок, то найближчі дні будуть теплими.
  • Небо цілий день приховано за хмарами - залишок березня буде похмурим.

ЩО НЕ МОЖНА РОБИТИ

  • Не можна сьогодні обрізати гілки, зрізати кору і пошкоджувати коріння рослин - будь-які поранення будуть довго гоїтися.
  • Не можна плювати в колодязь і лаятися біля нього.
  • Заборонено різати курей, інакше заболить шлунок.
  • Нікому в цей день не розповідайте свої секрети і потаємні думки, інакше вони скоро стануть відомі всім.