Рятують кінцівки військовим. На Рівненщині діє обласний центр бойової травми. Тут лікують захисників, які отримали переломи через вибухи снарядів та мін. Центр діє понад рік, медики зробили більше тисячі операцій. Як пацієнтів ставлять на ноги, дивіться далі у сюжеті.

Дрон скинув, посікло праву і ліву ногу - відкритий перелом. Ще дві години пролежав в окопі, бо обстріл був. А потім хлопці витягнули, - розповідає військовий Володимир Богатько.

Володимир пригадує момент поранення на фронті. Військового досвіду має чимало. Понад 12 років служив за контрактом. Був в АТО. Мобілізувався восени 2023-го. Важку травму отримав на Донеччині, у перші дні січня, цьогоріч. Відтоді їздить медичними закладами України.

Сам апарат Єлізарова мені поставили у Слов'янську. Думаю, що ходить буду. Ступнею, пальцями я ворушу, - каже військовий.

Лікарі теж певні, що Володимир ходитиме. Нині він перебуває в обласному центрі бойової травми на Рівненщині. Військового готують до чергової операції на нозі.

Його лікування переходить на фінальний етап, ми будемо демонтовувати апарат і встановлювати пластини. Ми вже будемо йти на етап. який звільнятиме його коліно, будемо давати ЛФК, навантаження і повертати його до нормального життя, - каже Сергій Паламарчук, лікар ортопед-травматолог.

Юрій отримав поранення, рятуючи побратима. У лікоть йому прилетів осколок від снаряда. Певний час рука була нерухомою, був встановлений апарат зовнішньої фіксації. У центрі бойової травми Юрію провели унікальну операцію.

Провели демонтаж апарату зовнішньої фіксації, провели репозицію кістки, правильне стояння, вісь. Місце дефекту кістки ми замінили алопластичним матеріалом, тобто кісткою з баночки від іншої людини. І зараз пацієнт робить багато рухів, не скаржиться, готовий до виписки, - каже Богдан Захарчук, лікар ортопед-травматолог 

Центр бойової травми створили на базі травматологічного відділення колишньої районної лікарні, у лютому 2023-го року. Ідея виникла, бо госпіталі не справлялися з напливом поранених. Тут лікують пацієнтів із травмами опорно-рухового апарату, пошкодженням кісток, масивним пошкодженням м’яких тканин.

Наш центр надає широкий спектр допомоги для пацієнтів з різними видами травм опорно-руховового апарату. У більшості це військовослужбовці з мінними пораненнями, вибуховими пораненнями, - розповідає Сергій Пєчніков, завідувач обласного центру бойової травми.

Нині у центрі перебуває близько 40 поранених військових. Тут надають допомогу і жителям району. Медики кажуть, травми отримані у цивільному житті та на фронті, кардинально різняться. У військових протяжність перелому набагато більша. Складні операції проводять щодня.

У нас були пацієнти з травмами хребта, грудної клітки. Залучаємо до роботи хірургів, - каже Сергій Пєчніков.

Оперують військових безплатно, металоконструкції для переломів оплачує фонд "Врятуй кінцівку". Нині у відділенні тривають ремонтні роботи. До слова, центр планують розширяти. Адже пацієнтів багато, деякі змушені перебувати в інших відділеннях.

 Читайте також: На Рівненщині планують створити інфекційну лікарню