Для налагодження безперебійного функціонування каналу розповсюдження наркотиків лідер угруповання, користуючись авторитетом серед засуджених, залучив у спільники ще кількох утриманців СІЗО та двох осіб з волі. Операція з ліквідації тюремного наркобізнесу відбувалася у два етапи.

Організував канал постачання наркотиків до Рівненського СІЗО 40-річний так званий «смотрящий» за слідчим ізолятором. Як помічника залучив до наркобізнесу 38-річного утриманця пенітенціарної установи, який наразі відбуває покарання за скоєння тяжких злочинів та був активним учасником бунтів в установах виконання покарань, - встановили оперативники Управління стратегічних розслідувань в Рівненській області спільно зі слідчими слідчого управління обласної поліції.

Для налагодження безперебійного функціонування каналу розповсюдження наркотиків лідер угруповання, користуючись авторитетом серед засуджених, залучив у спільники ще кількох утриманців СІЗО та двох осіб з волі. Останні скуповували наркотичні засоби, формували пакунки та здійснювали «перекиди» безпосередньо на територію установи.

Після отримання пакунків кримінальний авторитет та його довірена особа розподіляли наркотики серед засуджених. Підтримуючи злочинні традиції, вказані особи віддавали частину отриманих від злочинної діяльності коштів у так званий «общак». Решта розподілялася лідером угруповання між учасниками організованої злочинної групи.

Операція з ліквідації тюремного наркобізнесу відбувалася у два етапи. У вересні 2023 року поліцейські перекрили канал надходження наркотиків до Рівненського СІЗО і провели 12 обшуків за місцями перебування та проживання фігурантів. У ході заходів вилучили наркотичні засоби, пристрої для їх вживання, десятки мобільних телефонів та банківських карток, а також «чорнові» записи, - йдеться у повідомленні.

Після проведення додаткових слідчих дій співробітники поліції отримали докази встановлення та поширення організатором угруповання злочинного впливу на території виправної установи.

13 березня поліцейські за силової підтримки роти поліції особливого призначення ГУНП в Рівненській області провели другий етап операції для притягнення до відповідальності усіх учасників злочинного угруповання наркозбувачів.

Залежно від розподілених ролей учасників організованої злочинної групи, дії кожного з них кваліфіковані за кількома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 255-1 (Встановлення або поширення злочинного впливу);
  • ч. 2 та 3 ст. 27 ч. 3 ст. 307 (Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів);
  • ч. 3 ст. 27 ч. 4 ст. 321 (Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, перевезення, пересилання, зберігання з метою збуту або збут отруйних чи сильнодіючих речовин або отруйних чи сильнодіючих лікарських засобів);
  • ч. 1 ст. 308 (Викрадення, привласнення, вимагання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів чи заволодіння ними шляхом шахрайства або зловживання службовим становищем);
  • ч. 1 ст. 318 (Незаконне виготовлення, підроблення, використання чи збут підроблених документів на отримання наркотичних засобів, психотропних речовин або прекурсорів).

Заходи з викриття членів організованої злочинної групи відбувалися за сприяння оперативної групи ДУ «Рівненський СІЗО» під процесуальним керівництвом Рівненської обласної прокуратури.

 
Читайте також: У Рівному правоохоронці та рідні розшукують 44-річного чоловіка