Заявлено номінантів у 23-х категоріях.

Головна 96-та кінопремія "Оскар" відбудеться у ніч проти 11 березня. Вже зовсім скоро стануть відомі імена переможців найпрестижнішої нагороди у галузі кіно.

Відомо, що захід пройде у театрі Долбі, куди приїде чимало знаменитостей. Ведучим буде в черговий раз американський комік Джиммі Кіммел. Також слід очікувати на виступ співачки Біллі Айліш з піснею "What Was I Made For?", а ще анонсований номер актора Райана Гослінга, який виконає композицію "I'm Just Ken" з фільму "Барбі".

Та головною інтригою для українців залишається те, чи отримає "Оскар" фільм українського режисера Мстислава Чернова "20 днів у Маріуполі".

Поки ця інформація невідома, пропонуємо дізнатися деякі подробиці, які варто пам'ятати про цьогорічну кінопремію "Оскар".

Де буде транслюватися "Оскар"
Церемонію вручення престижної кінопремії можна буде побачити 11 березня о 20:00 за американським часом, а для України це буде 03:00 година ночі. Трансляція "Оскару" відбудеться на американському телеканалі ABC. Раніше українці могли переглядати захід на телеканалі "Суспільне Культура", проте поки невідомо, чи буде це також у 2024 році. Канал офіційно ще не підтвердив цю інформацію.

Прогнози букмекерів
Всього заявлено номінантів у 23-х категоріях. Рекордсменом серед номінацій є фільм "Оппенгеймер", який представлений у 13 категоріях. Друге місце за кількістю номінацій у кінострічки "Бідолашні створіння".

За думкою букмекерів, Емма Стоун чи Лілі Гладстовн отримає перемогу у категорії "Найкраща акторка", а от стаутетку "Найкращого актора" передбачають Кілліану Мерфі. Перемогу ж у категорії "Найкращий фільм" може отримати "Оппенгеймер" режисера Кірстофера Нолана.

До речі, українська стрічка Мстислава Чернова "20 днів у Маріуполі" потрапила до списку номінантів на "Оскар". Вона буде змагатися за лідерство у категорії "Найкращий документальний повнометражний фільм". До слова, цей фільм вже встиг отримати престижну премію BAFTA.