Сьогодні, 7 березня, в православному календарі день пам’яті священномучеників, які в Херсонесі єпископствували — Василя, Єфрема, Капітона, Євгена та інших. 7 березня в Україні і світі святкують Всесвітній день книжки, День енергії рослин, День народження телефонного апарата, День бути почутим, Всесвітній день поля, День BMW, День дудла.

 ЯКЕ СЬОГОДНІ РЕЛІГІЙНЕ СВЯТО

7 березня в церковному календарі – день пам’яті великомученика Феодора Тирона, священномучеників, у Херсонесі єпископів: Василія, Єфрема, Капітона, Євгена та інших. Вони проповідували на території Північного Причорномор'я, від Дунаю до Дніпра, а також на території автономної республіки Крим.

Єпископа Василія схопили і вигнали за межі міста язичники, які населяли ці землі. Він пішов у гори, де поселився в монастирі, де постійно молився і просив Господа простити невірним їхні діяння. Тоді послав Бог диво. Захворів і помер якось син одного зі знатних жителів Херсонесу. Він прийшов уві сні до свого батька і сказав, що лише Василій своїми молитвами може його воскресити.

Батьки наступного дня пішли до печери і попросили єпископа Василія про допомогу. Він відповів, що сам грішний, а тому не може воскресити, але Господь може, якщо ті увірують в Нього. Тоді Василій довго молився, освятив воду і окропив нею покійника. Той встав і пішов до міста, наче просто спав. На жаль, 309 року єпископа Василія забили на смерть язичники в іншому поселенні.

ІМЕНИНИ: ХТО СВЯТКУЄ ДЕНЬ АНГЕЛА

У четвер, 7 березня, за новим календарем день ангела у власників таких імен: Василь, Євген, Омелян, Лаврентій, Нестор, Микола, Ніл, Павло, Еміль, Антоніна, Ганна, Євдокія, Катерина, Ксенія, Марія, Мотрона, Надія, Оксана.

НАРОДНІ ПРИКМЕТИ Й ТРАДИЦІЇ

Туманний або холодний день – до сирого літа.
Заметіль і хуртовина на Панаса – весна забариться.
Якщо день холодний і сухий, то осінь буде теплою, без дощів.
Світло-рожевий або золотистий світанок обіцяє погожу днину.

ЩО НЕ МОЖНА РОБИТИ СЬОГОДНІ

Не можна працювати, особливо не можна братися за важку роботу.
Не можна прибирати і підмітати.
Не можна знімати павутину в будинку.
Не можна посипати поля гноєм і добривами.