Столичні правоохоронці викрили злочинну організацію, яка привласнювала віртуальні активи громадян, виманюючи їх під приводом онлайн-заробітку. Про це повідомили в Департаменті кіберполіції.

Організаторами «бізнесу» виявилися двоє жителів Київської області. До незаконної діяльності вони залучили ще сімох осіб з Києва, Житомирської, Вінницької та Рівненської областей. Більшість із них знайомі між собою з дитинства.

За даними слідства, фігуранти поширювали через Телеграм-канали оголошення про заробіток на криптовалюті. На території Київської області вони відкрили два call-центри, оператори яких переконували громадян переказувати віртуальні активи у заздалегідь створені зловмисниками криптогаманці.

Щоб увійти в довіру до клієнтів та заохотити їх перераховувати більше грошей, фігуранти спочатку повертали «інвестиції» з невеликим надлишком, однак надалі привласнювали кошти й припиняли виходити на зв’язок.

У помешканнях та в автомобілях ділків провели обшуки. У результаті вилучили десятки мобільних телефонів, комп’ютерну техніку, 36 банківських карток, майже 200 сім-карток мобільних операторів і понад 54 тисячі доларів. Також вилучені два автомобілі, ринкова вартість кожного з яких може становити 20-25 тисяч доларів.

Клопотання щодо арешту коштів і транспортних засобів направлене на розгляд суду.

Усі дев’ятеро зловмисників затримані в процесуальному порядку. Їм оголосили підозру за ч. 1, 2 ст. 255 (Створення, керівництво, участь у злочинній організації), ч. 4 ст. 28, ч. 5 ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу.

Чотирьом підозрюваним суд обрав запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою, решту помістив під домашній арешт. Фігурантам загрожує позбавлення волі до 12 років з конфіскацією майна.

Правоохоронці продовжують встановлювати повне коло потерпілих та загальну суму заподіяних збитків.