На Рівненщині не зареєстровані факти сексуального насильства, вчинені російськими окупантами. Втім в Україні таких злочинів – 274. Статистику оприлюднили під час конференції «Відновлення прав постраждалих від сексуального насильства, пов?язаного з конфліктом: елемент миру та світової безпеки».

Участь в конференції взяла перша леді України Олена Зеленська. На заході були присутні представники майже 100 державних та громадських організацій, у тому числі міжнародних, які опікуються постраждалими та надають їм підтримку.

Зокрема, участь у заході взяли представники таких країн: Британія, Японія, Демократична Республіка Конго, Люксембург, Норвегія, Колумбія, Швейцарія, Молдова, Швеція, Фінляндія та інші.

Від Рівненщини долучилися директорка Департаменту соціальної політики Рівненської ОДА Роза Слободенюк та керівниця КЗ "Денний центр соціально - психологічної допомоги" РОР Олена Бобровська.

У межах заходу віцепрем’єрка Ольга Стефанішина презентувала перший в Україні Проєкт з надання невідкладних проміжних репарацій постраждалим від сексуального насильства під час війни. Ініціатива є першим подібним випадком в історії репараційних заходів, коли держава спільно з громадянським суспільством та недержавними організаціями під час війни напрацьовує кроки з виплати невідкладних проміжних репарацій.

На Рівненщині не зареєстровані факти сексуального насильства, пов’язаного з війною. Водночас в області збільшилася кількість випадків домашнього насильства. Протягом 2023 року до відповідальних органів надійшло понад 6 тисяч таких звернень. Негативна динаміка теж пов’язана із безперервними бойовими діями. Тому важливо, що Україна відстоює права своїх людей уже зараз, — розповіла Роза Слободенюк.

Нині на Рівненщині зареєстровано 30 спеціальних служб протидії насильству. Днями заплановано відкриття спеціальних служб у Березнівській та Острозькій громадах.