10 лучних собачок і 2 альпаки. У Рівненському зоопарку - поповнення. Нових тваринок передали колеги з Чехії. Як почуваються тварини, чому їх передали й коли рівняни зможуть познайомитися з новими мешканцями — далі у сюжеті.

2 хлопчиків-альпак і 10 лучних собачок прибули 29 лютого до Рівненського зоопарку з чеського міста Оломоуц. Дорога для тварин була стресовою, однак зараз новоприбулі почуваються добре. Їх помістили на 30-денний карантин.

Лучні собачки — це тварини родом із Північної Америки. Попри свою назву звірята взагалі не схожі на собак.

Живуть тваринки великими колоніями, що складаються з кланів. На глибині 1,5 метра гризуни будують цілі системи підземних ходів і нір, що за будовою нагадують містечка. Для комфорту нових мешканців працівники зоопарку облаштували таку ж систему переходів і будиночків.

Окрім собачок чеські колеги подарували Рівненському зоопарку ще двійко альпак. У додачу до тих, які вже проживають у звіринці. Хоч малятам лише пів року, працівники зоопарку сподіваються, що колись вони дадуть потомство.

Альпаки родом із Південної Америки. Це одомашнені тварини, нащадки дикої вікуньї. Вони доволі витривалі, адже кілька днів можуть витримати без води.

Від початку повномасштабного вторгнення зоопарк уперше уклав договір із європейською країною. Хоча до війни - це було регулярно. Раніше всі нові тварини в Рівному були евакуйовані зі Сходу України. Ірина каже, найважче — транспортувати тварин, зокрема таких великих, як альпаки.

Познайомитися з новими мешканцями зоопарку рівняни зможуть уже через місяць, коли мине карантинний період.