Фото ілюстративне
5 березня у світі відзначають Європейський день геодезії і геоінформації, Всесвітній день енергоефективності, День багатогранної особистості,

ЯКЕ СЬОГОДНІ РЕЛІГІЙНЕ СВЯТО

За новим церковним календарем 5 березня 2024 року – день пам’яті святого Конона Мандонського. Народився він приблизно III століття в Назареті. В ті часи правив імператор Децій Траян. Життя Конона проходило в Памфілійському місті Мандоні. З молодих років чоловік завів невеликий город, тому вживав в їжу лише те, що виростив сам. Серед людей прославився як незлопам'ятна і добра людина.

Хоча був Конон неграмотний, жив він тихо і по-Божому, поки в місті не з'явився новий намісник на ім'я Публій, який хотів прибрати всіх християн. На суді перед Кононом поставили вибір: відмовитися від Бога і принести пожертви ідолам або померти. Без роздумів святий відповів, що не покине Господа. За це його піддали страшним тортурам, від яких він помер.

ІМЕНИНИ: ХТО СВЯТКУЄ ДЕНЬ АНГЕЛА

У вівторок, 5 березня, іменини відзначають власники таких імен: Адріан, Георгій, Давид, Єгор, Іван, Кирило, Костянтин, Лука, Марк, Микола, Теодор, Федір, Ян, Іраїда.

НАРОДНІ ПРИКМЕТИ Й ТРАДИЦІЇ

Сніжить — буде великий урожай.
Сильний вітер — чекайте на заморозки.
З'явилися метелики та мухи — морозів більше не буде.
У лісі почали квітнути первоцвіти — селянам можна починати оранку.
В озерах плавають качки — весна буде теплою.
Вдарив грім — прийшла пора садити в саду молоді дерева.
На полі бігають миші — рік буде неврожайним.

ЩО НЕ МОЖНА РОБИТИ СЬОГОДНІ

Не варто витрачати кошти на великі покупки — вони будуть марними.
Не тримайте злість на інших та не конфліктуйте.
Заборонено цього дня ходити у гості, краще сидіти вдома.