У Рівному судили колаборантку з Херсонщини, яка агітувала прийти на фейковий референдум.

 Про це йдеться у постанові Рівненського суду.

Зазначається, що обвинувачена з 23 по 27 вересня 2022 року взяла участь та публічно закликала до проведення російського референдуму у місті Нова Каховка з метою приєднання Херсонщини до рф.

Крім того жінка виготовляла та поширювала у Телеграмі проросійські матеріали, в яких виправдовувала та підтримувала російську агресію проти України.

Таким чином жінці оголосили наступні правопорушення: ч. 5 ст. 111-1, ч. 2 ст. 436-2 та ч. 3 ст. 436-2 КК України.

Нині обвинувачена проживає на тимчасово непідконтрольній території.

У суді захисник обвинуваченої просив закрити справу в зв`язку із тим, що "не встановлені достатні докази для доведення винуватості особи в суді і вичерпані можливості їх отримати".

Захисник вважає, що під час досудового розслідування та судового розгялду не доведена об`єктивна сторона інкримінованих злочинів, тобто не ідентифіковано чи належить голос обвинуваченій, не встановлено чи саме вона діяла добровільно чи під примусом, - йдеться у рішенні суду.
Проте вина обвинуваченої була підтверджена дослідженими у суді доказами.

Відтак, суд визнав обвинувачену винною у вчинених злочинах та призначив покарання у виді 9 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади в органах державної влади та місцевого самоврядування строком 15 років, з конфіскацією усього майна.