Фото ілюстративне
Щорічно 1 березня світ відзначає День цивільної оборони, День «Нуль дискримінації», Всесвітній день імунітету, День подяки співробітникам. Також в цей день в Україні та світі святкують Всесвітній день компліменту, Всесвітній день молитви, День вимкнених ґаджетів, День обізнаності про аутоагресію, Всесвітній день морської трави.

ЯКЕ СЬОГОДНІ РЕЛІГІЙНЕ СВЯТО

1 березня за новим церковним календарем православні згадують преподобну мученицю Євдокію Іліопольську.
Євдокія Іліопольська, також відома як свята Євдокія, була ранньохристиянською святою, мученицею та преподобною. Її життєпис датується періодом раннього християнства, і він передається через християнські легенди та священні тексти.

За легендою, Євдокія жила в Іліополі, давньому місті на території сучасного Туреччини. Вона народилася в римській сім'ї, але вирішила присвятити своє життя християнству. Вона жила відокремлено від світу, ведучи аскетичний спосіб життя, молитву та віддаленість від матеріальних речей.

У ранньому християнському світі відданість християнам призводила до переслідувань, і Євдокія не уникнула цієї долі. За легендою, її арештували за свою віру та відданість християнству. Хоча її намагалися відвести від віри шляхом мук, вона залишалася стійкою та вірною своїм переконанням.

Згідно з легендою, Євдокія була закатована та замучена за свою віру, а потім кинута до в'язниці. Протягом цього часу вона продовжувала молитися і служити іншим ув'язненим, демонструючи велику силу волі та віру. Врешті-решт, вона померла мученицькою смертю через катування.

ІМЕНИНИ: ХТО СВЯТКУЄ ДЕНЬ АНГЕЛА

1 березня 2024 року День ангела у власників таких імен: Антон, Василь, Веніамін, Іван, Михайло, Нестор, Олександр, Петро, Ян, Олександра, Антоніна, Ганна, Дарина, Євдокія, Мотрона, Надія, Ольга.

НАРОДНІ ПРИКМЕТИ Й ТРАДИЦІЇ

  • Яка погода цього дня, таким буде літо;
  • Завірюха цього дня вказує, що весна прийде пізно;
  • Падає дощ – чекайте на мокре, але тепле літо;
  • Вдосвіта туман – до гарної весни.

ЩО НЕ МОЖНА РОБИТИ ЦЬОГО ДНЯ

  • Не варто брехати — ошуканство швидко розкриється.
  • Не можна відмовляти іншим у допомозі.
  • Заборонено будувати плани на майбутнє — не здійсняться.
  • Зе варто здійснювати важливі покупки — річ швидко зіпсується і не принесе задоволення.
  • Жінкам на Євдокію Веснівку заборонялося стригтися, вірили, що це призведе до втрати чоловічої уваги.