Князівський палац і штаб Юрка Тютюнника. На Костопільщині історики почали досліджувати села. Опитують старожилів та збирають артефакти. Для чого це роблять, знає Владислав Стецюк.

Так Ганна Абрамович пригадує колишню велич села Гута. Колись на болотах поблизу населеного пункту був санаторій. Місцеві жителі кажуть, грязь тут була лікувальна.

У 20 столітті до світових війн у селі Гута збіднілі польські поміщики відкрили санаторій біля озера з солоною водою. Про лікувальні властивості як води такі грязі ходять багато легенд.

Дослідження історії санаторію та інших пам'яток історії проводять дослідники з Костопільського краєзнавчого музею. Керівник закладу, Анатолій Вакулка каже, ця наукова робота робиться в першу чергу для нащадків, аби ті не забували історію свого народу.

Першим місцем дослідження стало село Гута. Історики документують свідчення старожилів населеного пункту, аби дізнатися які будівлі колись були розміщенні на вулицях села.

Окрім свідчень людей, дослідники збирають артефакти. До прикладу рушник 19 століття. Його подарувала одна з мешканок села.

Історики досліджуватимуть не лише Костопільську тергромаду, а й увесь колишній район. Кажуть, на цих територіях колись розміщувалось багато цікавих споруд.

Дослідження Костопільщини розпочались цього року. Поки відбувся 1 виїзд.

Дослідження документують для музею. Наступний населений пункт, куди відправляться дослідники - село Великий Мидськ, на Костопільщині.

Читайте також: На Рівненщині розшукують зниклого безвісти уродженця Запорізької області