У Рівному за матеріалами СБУ судитимуть «вагнерівця», який готував удари рф, що мали знеструмити Київ. Про це інформують в управлінні СБ України в Рівненській області.

За матеріалами Служби безпеки регіону завершено досудове розслідування стосовно громадянина республіки білорусь, якого російська воєнна розвідка (відома як гру) «закинула» в Україну для проведення диверсій.

Як встановило слідство, основним завданням диверсанта було прибути з білорусі до Рівненської області для коригування повітряних атак рф по енергетичній інфраструктурі нашої держави.

Про такі плани агресора СБУ дізналася ще під час перебування ворожого диверсанта на території рб.

З того часу українська спецслужба поетапно задокументувала його злочинні дії від перетину держкордону до прибуття на місце вчинення диверсії в Україні.

Унаслідок цього зловмисника було затримано «на гарячому»: він намагався закріпити декілька GPS-трекерів на опори ліній електропередач, що живлять Київську агломерацію. За сигналами «маячків» окупанти хотіли скоригувати прицільний удар по енергооб’єктах, у тому числі із застосуванням дронів-камікадзе типу Shahed, - йдеться у повідомленні.



Встановлено, що з 2014 до 2017 року іноземець перебував у складі терористичних угруповань «л/днр» і брав участь у бойових діях проти сил АТО на сході України.

На початку повномасштабного вторгнення рф бойовик вступив до російської приватної військової компанії «Вагнер», у лавах якої штурмував Бахмут та прилеглі селища.

Згодом він повернувся до білорусі, де отримав завдання від свого куратора з воєнної розвідки рф щодо підготовки диверсій на прикордонній території України.

За процесуального керівництва Рівненської обласної прокуратури до суду скеровано обвинувальний акт щодо вказаної особи у вчиненні злочинів, передбачених:

  • ст. 113 КК України («Диверсія»);
  • ч. 1 ст. 258-3 КК України («Участь у терористичній групі чи терористичній організації»).

Зловмиснику загрожує до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Спецоперацію проводили співробітники Управління СБ України в Рівненській області спільно з Держприкордонслужбою за процесуального керівництва обласної прокуратури.

Читайте також: Наніс ножем удар у спину: у Вараші поліцейські затримали підозрюваного в тяжкому