Забруднення річки: що зливають в Устю? Витік брудної води цими вихідними зафільмували рівняни. Сьогодні на місце події до річки виїхали різні служби. Чи вдалось їм з'ясувати, хто зливає нечистоти, розповість Ольга Данілюк.

А що це пливе в Устю? - Напевно трішки чистіша вода ніж та, що є, тому і колір відрізняється, або це тепла і холодна течії зійшлися.

Дізнатися, що потрапило в Устю напередодні, на місце скиду прийшли представники управління капітального будівництва міста, міськШЕУ та державної екологічної інспекції поліського округу. Щоправда жодних видимих змін води уже не помітили.

Сьогодні там працювали наші спеціалісти із відділу інструментально-лабораторного контролю. На сьогоднішній день цього скиду вже немає і зафіксувати сам скид нашим працівникам не вдалося. Результати лабораторних досліджень будуть відомі через 5 днів, - каже Сергій ПАШКОВСЬКИЙ, начальник управління біоресурсів ДЕІ Поліського округу

Причетності до скиду стадіону Авангард, який розташований поруч, управління капітального будівництва не побачило. Так само не вбачають вини і в поруч розташованих будинках. Припускають, що це був відтік води з озера "Лебединка". Проте, в екологічній інспекції точно невпевнені. Взяли забір води для аналізу. Кажуть, що подібні випадки раніше фіксували неодноразово.

Такі випадки в Рівному по річці Устя за минулі роки виникали уже не один раз. Це пов`язано із великою забудовою цієї річки, прибережної смуги. Це дуже небезпечно, ми не знаємо, що це скидається: чи це просто вода забруднена, яка назбиралася в результаті дощу. Все це потрібно досліджувати і вивчати, - зазначив Сергій Пашковський.

Тим часом в Держпродспоживслужбі нагадують чим небезпечні такі скиди як для самої річки так і для людей.

Якщо люди будуть споживати ту воду при відпочинку, наприклад купанні і вона потрапить в шлунково-кишковий тракт це може викликати захворювання кишкових інфекцій: дизентерія, гепатити різні, холеру. Якщо це будуть скиди хімічного генезу, то можуть бути інші захворювання: ураження печінки, серця, легень, - каже Василь ТОНКОНОЖЕНКО, начальник управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства ГУ Держпродспоживслужби в Рівненській області.

Споживаючи виловлену звідти рибу також існує ризик підхопити якусь інфекцію, додають в Держпродспоживслужбі.

Він і негативно впливає і на ту флору і фауну, яка живе в річці: на рибу, рослини, які там живуть. А потім ту рибу можна вживати і з даної риби можуть бути викликані захворювання людини, - додав Василь Тонконоженко.

Крім того, потрапивши на шкіру забруднена вода може спричинити і дерматологічні захворювання. Залежить це насамперед від того, які шкідливі речовини забруднили воду. Дізнатися це в екологічній інспекції зможуть через 5 днів. Саме тоді будуть відомі результати лабораторних досліджень води.

Читайте також: На Рівненщині водопілля йде на спад