Рівненська ОДА проаналізувала товарооборот між країнами: польські компанії також залежні від українського ринку.

Транспорт, пластмаси, запчастини, скло та продукти найчастіше імпортують з Польщі на Рівненщину. Частка польських товарів за 2023 рік склала більше чверті усього імпорту до нашої області - 25,6%. Таким чином, польські компанії не менш залежні від українського ринку, тож від блокади кордону програє економіка як України, так і Польщі, переконані в Управлінні міжнародного співробітництва та європейської інтеграції РОДА.

«Польща й надалі залишається найбільшим експортером для Рівненщини. До неї ми поставляємо 24,7% усіх товарів, - розповідає начальниця Управління міжнародного співробітництва та євроінтеграції ОДА Ольга Ютовець. - Разом з тим, аналіз статистичних даних показав, що за підсумками 2023 року частка імпорту з Польщі фактично дорівнювала обсягам нашого експорту до цієї країни, фактично чверть усього імпорту. Відрізняється лише товарна структура».

До Польщі з Рівненщини, переважно, експортуються вироби з дерева, скла та зерно, а імпортуються машини, устаткування, полімерні матеріали, скло, продукти харчування.

«Попри блокаду кордону, динаміка експортних та імпортних операцій у 2023 році на Рівненщині була стабільною. Суттєвих змін не відбулося, - констатує Ольга Ютовець. - Це може свідчити про те, що підприємці області адаптуються до нових викликів та поступово змінюють логістичні маршрути - через Словаччину, Угорщину та Румунію».

Загалом торік підприємства Рівненщини здійснювали свої торговельні операції з партнерами із 120 країн світу. Понад 85% експорту з Рівненщини йде до країн Європи.

Тим часом, Уряд України перебуває в постійній комунікації з польськими колегами для розв’язання кризи. Один із запропонованих кроків уже зроблений. Уряд Польщі визнав пункти пропуску і залізничні підходи до українського кордону об’єктами критичної інфраструктури. Наш Уряд ухвалив аналогічні рішення.

Також у планах впровадження системи електронної черги, аналогічну тій, яка діє в Україні.

Про це повідомила пресслужба Рівненської ОВА.

Читайте також: На Рівненщині за використання водних ресурсів сплатили 1,8 мільйона рентної плати