Поселення для колоністів. На Рівненщині є село Московщина у якому живе трохи більш як 20 людей. Населений пункт мають перейменувати, бо назва не відповідає стандартам державної мови та стосуються російської колоніальної політики. Що про це думають жителі маленької Московщини на Рівненщині і як ставляться до країни - агресорки, дивіться у сюжеті.

Віра Дичко одна з небагатьох жительок села Московщина, що на Млинівщині. Жінка тримає господарство і власне з нього і живе. Пригадує, яким колись було село.

Нині у селі ні підприємств, ні магазину. Не ходить сюди й маршрутка. Стоять пусткою деякі будинки. Змін чимало, постійною є лише назва - Московщина.

Наталія багатодітна мати. Єдина у селі, яка виховує трьох дітей. Проживає у Московщині з дитинства. Каже, жителі сусідніх сіл і називають їх відповідно до назви населеного пункту.

Московщина була заснована як поселення для російських колоністів. Згодом у вже створене село приїхали чехи. Назва підкреслює колоніальний статус України у 19-20-му столітті.

Чехи село розвинули, але назва яка все ж походить від московії, не відповідає стандартам державної мови та стосуються російської політики. Рішення про перейменування села минулого року опублікувала Національна комісія зі стандартів державної мови. У селі вже провели збори.

Щоправда, деякі жителі Московщини вважають, що з перейменування варто зачекати. До закінчення війни.

Історики навпаки, наголошують - позбавлятись від усього російського потрібне вже. Жодної асоціації з країною агресоркою в Україні не повинно бути.

Хоча й Московщина, та окупантів у маленькому українському селі не підтримують.

У селі трохи більше ніж 20 жителів. Люди кажуть, хоча їх мало та вони дружні. Разом працюють і святкують. Відродити село не вдасться та вірять, що будуть жити щасливо у Щасливому і під мирним небом. Нову назву населеного пункту розглядатимуть на найближчій сесії, а далі подадуть клопотання до Верховної ради України.

Читайте також: Жителя Рівненщини правоохоронці викрили на угоні мотоцикла