Сьогодні, восьмого лютого, відбувся 51-й обмін, завдяки якому на рідну українську землю повернулися 100 захисників. Про це повідомляє уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

На місці, де здійснюється репатріація, перебувають працівники нашого Секретаріату, щоб проконтролювати дотримання прав людини, відповідно до міжнародного гуманітарного права та Женевських конвенцій. Також зафіксувати та показати світовій спільноті, якими відправляються на Росію їхні військовополонені (здорові, ситі, не замучені), які утримувалися в Україні. А також, якими кволими повертаються з російського полону українські захисники, — каже Омбудсман Дмитро Лубінець.

Наші воїни вперше за тривалий термін здійснили телефонні дзвінки до своїх рідних, які із приємним здивуванням та емоційністю сприйняли новину, що їхні захисники вже в Україні. Невдовзі повернуті воїни отримають новий одяг, телефони, зможуть смачно повечеряти та отримати необхідну медичну допомогу.

Ще 100 українців удома, в Україні. Нацгвардія, прикордонники, ЗСУ. Більшість – захисники Маріуполя, — зазначає глава держави Володимир Зеленський.