Прокинутися під час операції на мозку. Вперше у Рівному унікальним методом видалили небезпечну пухлину пацієнту. Під час хірургічного втручання його виводять з наркозу. Лікарів, які проводять такі складні операції, в Україні можна перелічити на пальцях. Один з таких спеціалістів працює у Рівненській обласній лікарні. Спостерігав за процесом і наш Павло Невесенко.

У Рівному вперше проводять операцію з видалення пухлини на мозку, коли пацієнта пробуджують, аби той був у свідомості. Це так званий метод "Awake анестезії", який є рідкістю для України. Таке хірургічне втручання є складним розповідає заслужений лікар України Сергій Усатов.

Пацієнта навмисне виводять з наркозу, аби переконатися, що життєво важливі ділянки мозку не пошкоджені під час видалення пухлини. Також варто постійно контролювати здатність виконувати різноманітні функції. Тут важлива злагоджена робота усіх медиків, які знаходяться в операційній.

Операція за специфічним методом тривала близько двох годин. Пухлину, яка загрожувала життю пацієнта успішно видалили. Потому новоутворення відправлять на дослідження, аби вияснити злоякісна це пухлина чи ні.

Лікар-нейрохірург Сергій Усатов за свою кар'єру зробив більш як 250 подібних операцій. Розповідає це дуже тонка робота, адже тут головне не нашкодити пацієнту. Додає, в Україні мало нейрохірургів виконують операції на мозку, коли людина у свідомості. Втім, така методика є дієвою, зізнається доктор медичних наук.

Під час проведення операцій методом "Awake анестезії" дуже важливою є і робота анестезіолога. Разом з ним хірург почуває себе впевненіше і спокійніше розповідає Олександр Бучак.

Після завершення першої операції з пробудженням у Рівному, пацієнт у задовільному стані. Далі на чоловіка чекає відновлення.

Читайте також: "Онкологія - не вирок": 5 історій жителів Рівненщини, які побороли рак в дитинстві