На колишньому міському сміттєзвалищі нині у розпалі будівництво нового заводу. Будівельники вже збудували каркас, проклали комунікації та зробили дорогу. І використали для цього аж 10 мільйонів гривень. Аналогів майбутньому заводу ще не має в Україні, пишаються рівненські чиновники. натмість безхатченки новим перспективам не радіють.

Ось так нині виглядає майбутній сміттєпереробний завод. Над його будівництвом щодня у дві зміни трудиться 70 робітників. Вже менше ніж через рік тут перероблятимуть, сортуватимуть та подрібнюватимуть міське сміття. Левову частину роботи виконуватимуть наймані працівники.

Завод перероблятиме 70 тисяч тон сміття у рік. Саме стільки відходів надходить з міста. З переробленого сміття робитимуть альтернативне паливо для Здолбунівського цементного заводу.

Для переробки братимуть лише щойнопривезене сміття. Відходи, які лежать на території Шпанівської сільської ради вже майже 50 років не сортуватимуть. Міські чиновники обіцяють їх зрівняти із землею і накрити.

З півстолітнього сміття тут утворились справжні гори. Відходи стали наїдком не лише для птахів, а й для багатьох безхатченків. Рівнянка Марія вже 20 років живе за рахунок міського звалища. Каже, будівництво заводу позбавить її заробітку.

Окрім безхатченків, у смітті не гидуються порпатись і рівняни. Дехто аби заробити копійчину, збирає пластикові пляшки. Мовляв, фірма найняла. Втім, яка - не кажуть.

Виганяти бажаючих заробити та безпритульних з території сміттєзвалища, чиновники не планують. Кажуть, з часом вони підуть самі. Адже старе сміття рекультивують, а нове перероблятиме завод. Відкрити його планують до Євро 2012.