Ввечері, 29 січня, мережу "сколихнула" інформація про нібито звільнення Валерія Залужного з посади Головнокомандувача ЗСУ.

Втім Президент Володимир Зеленський не звільняв головнокомандувача Збройних Сил України Валерія Залужного, повідомив у коментарі УП прессекретар президента Сергій Никифоров.

На запитання, чи звільняв президент Залужного прессекретар відповів: "Точно ні. Президент не звільняв головкома", - пише "Українська правда".

Що було: Ввечері 29 січня у соцмережах активно почали поширювати інформацію про нібито звільнення Залужного. Анонімні Telegram-канали, окремі політики і ЗМІ почали писати про начебто звільнення Залужного.

Посилаючись на "власні джерела" видання "Цензор.НЕТ", повідомило, що Зеленський "підписав указ про звільнення Залужного", але його ще не оприлюднили.

 Також про це написав журналіст Роман Цимбалюк і навіть зазначив, ніби вже визначено, що на місце Залужного призначили Кирила Буданова. Втім після появи офіційного коментаря прессекретаря президента, він свій допис видалив, а натомість написав новий:  

Попередній пост прибрав.
Указ вступає в дію з моменту оприлюднення.
Якщо його не оприлюднили, це не означає що такого наміру не було.
Це політичне рішення дуже чуттєве і реально впливає на нашу долю.
Отже в останній момент переконали цього не робити.
Це ж добре.

Першою офіційною реакцією на "вкид" стало повідомлення Міністерство оборони України у Telegram-каналі, де написали не зовсім конкретно: "Шановні журналісти, одразу відповідаємо всім: Ні, це не правда".

У вечірньому зверненні від 29 січня Володимир Зеленський теж нічого не сказав про кадрові зміни.

До слова, відреагувала на новину про Залужного і колишня заступниця міністра оборони Ганна Маляр, яка зауважила "Якщо немає підписаного та оприлюдненого указу, значить немає призначення" і пояснила, з якою метою можуть публікувати такий "вкид":

Кадрові призначення вищого військового керівництва здійснюються не в телеграмі.

Навіщо запускається інформація, коли немає указу?
Різні бувають мотиви:
- політична боротьба
- хаос … просто хаос
- умисне створення хаосу
- спроба вплинути на ті чи інші процеси
- провокація та ще дуже багато причин і мотивів.