Фото ілюстративне
17 січня 2024 року за новим стилем віряни вшановують пам'ять ранньохристиянського ченця преподобного Антонія Великого.

ЯКЕ СЬОГОДНІ РЕЛІГІЙНЕ СВЯТО

За новим церковним календарем 17 січня віряни вшановують пам’ять Антонія Великого. Жив преподобний у III-IV століттях, народився в благочестивій сім'ї, тому батьки виховували свого сина за Законами Божими. З дитинства мріяв Антоній про духовне життя. Коли виповнилося йому 20 років, батьки померли, а сестру свою він влаштував в інше житло. Сам же вирішив покинути мирське життя.

Якось почув він голос Христа, який сказав йому, що потрібно роздати все майно та слідувати за Господом. Антоній послухався. Після цього поїхав до пустелі, поселився поруч зі старцем у печері на березі річки Ніл. Там провів він у молитвах та пості багато років.

Духовного просвітління досягнув Антоній лише через 20 років. Тоді почали приходити до нього люди, які хотіли отримати благословення, зцілення від хвороб або просто залишитися жити поруч.

Провів на самоті Антоній 85 років, однак здалеку керував скитальцями, допомагав їм віднайти Господа в душі. Залишав свою пустелю двічі, щоб боротися з гоніннями за християнами. Помер 356 року. Його вважають родоначальником чернечого життя в пустелі.

ХТО СВЯТКУЄ ДЕНЬ АНГЕЛА 17 СІЧНЯ

День ангела 17 січня відзначають власники таких імен: Антон, Віктор, Георгій, Єгор, Іван, Павло, Ян, Антоніна.

НАРОДНІ ПРИКМЕТИ

  • Сніг – до пізньої весни;
  • У другій половині дня сонце вийшло з-за хмар – весна прийде рано;
  • Якщо погода тепла, тоді найближчими днями стукнуть морози;
  • Безвітряний і ясний день – до сильного снігопаду;
  • Вночі хмарно – цього року буде великий урожай зернових.

ЩО НЕ МОЖНА СЬОГОДНІ РОБИТИ

  • Забороняється ледарювати, адже Антоній Великий був дуже працьовитою людиною і він не терпить лінощів. Але не можна займатися цього дня рукоділлям. Можна "зашити" дорогу до вашого дому для фінансів.
  • Не можна сваритися, лихословити — це призведе до хвороб та різних бід.
  • Не радять цього дня розповідати про свої плани - не здійсняться.