Дія закону "Про захист прав споживачів" поширюється на споживачів кредитних послуг не тільки на стадії укладання договору, але і на стадії його виконання, тобто клієнт банку може оскаржити через суд підвищення кредитних ставок.

Така позиція випливає з нещодавно прийнятого рішення Конституційного суду, повідомляє ТСН. Це стосується і права споживача не бути притягнутим при виконанні кредитного договору до оплати платежів, встановлених на незаконних підставах, а також бути примушеним достроково повернути суму споживчого кредиту в разі незначних порушень договору.

Також це стосується права споживачів бути захищеними від поширення інформації про невиплату боргу. Тобто фінустанові, яка видала кредит, фактично забороняється передавати інформацію про боржника колекторам. Варто також відзначити, що позови про захист прав споживачів розглядаються без сплати держмита.

Тож тепер можна звертатися в суди за нововиявленими обставинами у разі, якщо, зокрема, банк підвищив процентну ставку з порушенням умов договору. Крім того, можуть бути оскаржені в судовому порядку величезні неустойки, які були раніше стягнуті банками з позичальників.