Фото ілюстративне
22 грудня в Україні відзначають День енергетика, День працівників дипломатичної служби. Цьогоріч на 22 грудня також припадає день зимового сонцестояння.

ЯКЕ СЬОГОДНІ СВЯТО

22 грудня в церковному календарі – день пам’яті святої мучениці Анастасії. Дівчина народилася у Римі. Таємно отримала християнську освіту від святого Хрисогона, адже її мати сповідувала християнство. Від дитинства Анастасія шанувала Бога, вела благочестиве життя. Коли її мати померла, батько, який був язичником, вирішив віддати доньку заміж. Однак Анастасія вже давно обрала дівоцтво, а тому розповіла нареченому про страшну хворобу, яка допомагала її підтримувати чистоту.

До християн в ті часи ставилися погано, їх ув'язнювали, катували, вбивали. А тому Анастасія ходила таємно до в'язниці, провідувала там мучеників, втішала їх молитвою і допомагала. Коли її чоловік помер, то весь спадок перейшов до дівчини і вона передала його на благодійність. А після цього вирушила в мандри, щоб там допомагати іншим.

ХТО СВЯТКУЄ ДЕНЬ АНГЕЛА

22 грудня 2023 року Дні ангела у власників таких імен: Дмитро, Теодор, Федір, Анастасія.

НАРОДНІ ПРИКМЕТИ

  • на даху будинку дуже багато бурульок — до врожайного року;
  • на річці мало води — отже, рік буде несприятливим для рибальства;
  • хмари пливуть проти вітру — чекайте на снігопади найближчими днями.

Цьогоріч на 22 грудня припадає День зимового сонцестояння. Зазвичай він буває 21 грудня (рідше 20 або 23 грудня). Але в роки, які передують високосному, цей день припадає на 22 грудня.

Здавна наші предки вважали Сонце символом відродження, нового життя, тому не дивно що сонячним циклам приділялася велика увага.

День зимового сонцестояння вважався містичним і навіть означав початок нового року. Адже після нього Сонце починало приносити більше тепла. Щоб перемогти темряву, предки розкладали і запалювали багаття, катали по селу колеса, які палали, прикрашали будинки ялинковими гілочками та випікали обрядовий коровай у формі небесного світила.

Також існувало вірування, що після зимового сонцестояння духи покійних пращурів приходять на Землю. Тому цього дня співали обрядові пісні, веселилися, розважалися, щоб привернути до родини багатство і добро.

Дівчата в день зимового сонцестояння збиралися разом та ворожили на кохання.

ЩО НЕ МОЖНА РОБИТИ 22 ГРУДНЯ

  • Не можна ображати тварин — інакше виникнуть негаразди зі здоров'ям.
  • Вагітним жінкам заборонялося шити.
  • Не можна ходити босоніж кімнатою — накличете біду на родича.