Шестеро людей загинули, серед них одна дитина. Це статистика з початку року в області серед людей, які провалились під кригу. Наразі лід тонкий через плюсову температуру. Тому рятувальники вкотре застерігають людей щодо правил поведінки на кризі.

Лише декілька днів тому в селищі Млинів під кригу провалилися двоє рибалок. На щастя, чоловіки змогли вибратися самостійно ще до прибуття рятувальників. У ДСНС наголошують, зимова рибалка може бути небезпечною через тонкий лід, особливо в місцях, де рибалки вирубують лунки. Тому щоб запобігати нещасним випадкам, рятувальники щотижня проводять роз’яснювальну роботу, щодо правил поведінки на льоду.

Це сама ризикова категорія в нас, які тільки з`являється крижана кірка вони вже сидять ловлять. Перше те, що не можна пробивати багато лунок поруч, мають бути на достатній відстані одна від одної. Друге, не рекомендується збиратися великими групами в одному місці. Не ловіть рибу занадто далеко від берега, навіть якщо там шикарний кльов. Завжди під рукою має бути мотузка не менше 12-15 метрів. чи дошка, чи велика гілка. В ідеалі використання рятувальних жилетів, - зазначає начальник відділу техногенної безпеки управління запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України у Рівненській області Роман Дрига.

Якщо ж так трапилося, що людина провалилася під лід, рятувальники радять не панікувати, широко розкинути руки по краях льодового пролому, щоб утриматися від занурення з головою, та відштовхуючись ногами намагатися витягнути себе на лід. Рятуючи людину з крижаної пастки, рятувальники не рекомендують мчати до неї стрімголов.

До людини, яка провалилась під кригу треба тільки підповзати, і лише коли тебе хтось страхує або ти маєш страховку. і повзти з гілкою, дошкою, шарфом чи ременем. І подати людині і її витягувати, - каже начальник відділу техногенної безпеки управління запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України у Рівненській області Роман Дрига.

Та все ж безпечніше не виходити на лід, коли ви не впевнені в його міцності.

Безпечним є лід, якщо для 1 людини - має бути не менше 7 см і має бути прозорим, зеленкуватого відтінку. А якщо лід має молочний і рихлий - це дуже небезпечний лід. Якщо ви хочете масово порибалити, на ковзанах покататись то лід має бути не менше 12 см. А для масових заходів рекомендується 20-25 см, - розказує начальник відділу техногенної безпеки управління запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України у Рівненській області Роман Дрига.

Рятувальники нагадують, що на початку льодоставу небезпечна є середина водойми, а в кінці зими прибережні ділянки. Крім того, лід може бути тонким поблизу очерету, кущів та під кучугурами. Тому наодинці, ввечері, в погану погоду та на підпитку іти на лід не рекомендують.

Читайте також: Злетів у кювет: у Рівному патрульні виявили автомобіль, який з'їхав у прірву