Рівненські сапери отримали протимінні захисні чоботи “Павуки”. Вони здатні вберегти ноги від ампутації, якщо випадково сапер наступить на міну. Наразі рівненські рятувальники мають 20 пар таких "Павуків". Більше про унікальне взуття дивіться далі у сюжеті.

В жовтні минулого року Михайло розміновував територію на Донеччині. Під час руху з міношукачем раптово почув вибух. Чоловіку відірвало ногу. Після тривалої реабілітації та протезування повернувся на роботу. І тепер розповідає учням та студентам про небезпечні предмети та правила поводження з ними. Додає, якби раніше в нього та інших саперів було протимінне взуття, багатьох ампутацій можна було б уникнути.

Однак, активно користуватися протимінними захисними чоботами “Павуками” під час обстеження замінованих територій на півдні та сході країни сапери почали лише нещодавно.

Фахівці додають, перед використанням "Павуків" на фронті їх тестують на манекенах.

На сто відсотків від травматизації ніг це взуття не рятує, кажуть сапери. Ймовірно може бути перелом ноги чи інші незначні травми. Проте ступні та ноги будуть на місці.

Проте у високій траві та по болоті у такому взутті працювати важко. Тому для більш складних умов саперам потрібне ще більш альтернативне взуття, аніж "Павуки".

Наразі рівненські сапери мають 20 таких "Павуків". Отримали їх від благодійників. Аби повністю закрити потребу в протимінному взутті продовжують співпрацювати з благодійними організаціями.