Небезпечні отрутохімікати має утилізувати підприємство, що має відповідну ліцензію для такої діяльності.

Про це повідомили на сайті громади.

Непридатні та заборонені до використання хімічні засоби захисту рослин перебували на території нинішнього П’ятигірського старостинського округу ще від радянських часів, зазначили у Здолбунівській громаді.

5,77 тонни отрутохімікатів – «спадок» колгоспної діяльності. Згодом хімзасоби визнали безхазяйними. Накопичені препарати свого часу були заборонені до використання у зв’язку з високою токсичністю, негативним впливом на здоров’я населення і довкілля. Термін їхнього зберігання давно збіг. Водночас загроза негативного впливу на навколишнє середовище та здоров’я людей лише зростала. Адже тривале зберігання хімікатів могло привести до хімічних реакцій та утворення нових сполук з невідомими властивостями.

Як зазначили у публікації, питання поводження з небезпечними речовинами мало вирішуватися причетними місцевими державними адміністраціями та органами місцевого самоврядування. У попередні роки про утилізацію взагалі не йшлося: силами місцевої влади отрутохімікати лише «перезапаковувалися» та залишалися на території тодішнього Здолбунівського району. Проблему вдалося розв’язати лише зараз.

Аби запобігти потраплянню небезпечних речовин у ґрунт, водні об’єкти та повітря, з міського природоохоронного фонду спрямували кошти для забезпечення перевезення, знешкодження та утилізації отрутохімікатів. Компанію, яка має відповідну ліцензію, залучили через тендер.  Тож фахівці компанії не лише вивезли небезпечні хімікати з території громади, а й повинні утилізувати їх відповідно до норм та вимог.