Вважають, що тактичні шоломи повинні бути масивними й важкими, щоб точно захистити від влучання кулі або осколка. Ця думка застаріла, як і громіздкі сталеві моделі.

Якщо ви подивитеся на ukrdef.com.ua, то помітите, що зараз сучасні військове спорядження на ukrdef.com.uaшоломи виготовлені виключно з полегшеного кевлару. Що це за матеріал і в чому його особливості?

Що таке кевлар?

Кевлар — це багатошаровий матеріал, виготовлений з арамідних волокон. Його розробка датована 70-ми роками ХХ століття, коли вчені дійшли висновку, що структура араміду та нашарування волокон дозволять досягти високої міцності за мінімальної ваги кевларового виробу. Завдяки своїм робочим характеристикам арамідне волокно стало повсюдно використовуватися у виробництві військового спорядження, а саме шоломів. Балістичні каски з кевлару схожі на самий матеріал. Сьогодні використовують такі волокна:
  • Kevlar KM2;
  • Kevlar 29.

Захисні показники обох типів волокон однакові, при цьому KM2 на 10% легше, ніж Kevlar 29. Головна ж особливість балістичних шоломів із кевлару полягає в тому, що в них зовсім немає сталі та іншого металу. Це не лише полегшує виріб, а й запобігає намагнічуванню решти спорядження. Якщо ж говорити про міцність, показники таких шоломів набагато вищі, ніж у сталевих аналогів.

Переваги касок з арамідного волокна

До переваг військової амуніції такого типу уналежнюють:

  • наявність ребер жорсткості, які покращують балістичні показники та підвищують міцність виробу;
  • можливість ремонту у військово-польових умовах, тоді як сталева каска практично завжди стає непридатною після пошкодження;
  • клас захисту кевлару, який дозволяє витримувати влучання куль вогнепальної зброї калібром 9 мм та осколків;
  • термостійкість — добре витримує як вплив мінусової температури (до –50°C), так і аномальну спеку (до + 50°C);
  • балістичні показники, що забезпечують надійний захист навіть за кількох одночасних влучань.

Окремо варто відзначити податливість арамідного волокна. Це дозволяє випускати каски в різних формах та конструкціях. На сайті Defence Ukraine ви знайдете широкий вибір функціональних шоломів, які не тільки захищають голову від поранень, а й виступають як платформа для закріплення різного спорядження.