На Рівненщині 42 людини можуть отримати статус реабілітованих та потерпілих. Відповідне рішення прийняла регіональна комісія з реабілітації при Рівненська обласна державна адміністрація. Рівненську обласну раду в комісії представляє заступник голови Сергій Свисталюк. Про це інформують в Рівненській облраді.

Комісія вивчала обставини, які пов’язані зі здійсненням репресій проти конкретних громадян.

Про визнання реабілітованими чи потерпілими, до комісії звертаються самі громадяни, їх родичі, громадські організації, а також Науково-редакційна група книги «Реабілітовані історією. Рівненська область».
На сьогоднішньому засіданні розглянули подання стосовно понад 40 осіб.

Це переважно жителів нашої області, які в 1939-1951 роках були засуджені, зокрема, органами НКВС, та ув’язнені або примусово виселені до різних регіонів росії: в іркутську, тюменську, челябинську, омську області, в м.воркуту та в магаданський край.

Це трагічні історії цілих родин, де батьки і діти стали жертвами тоталітарної машини, яка нищила будь-які прояви національного.

Серед присутніх на засіданні був син засудженого за участь в УПА. Йому радянська влада інкримінувала статтю про здійснення терористичних актів проти населення. За це вироком військ НКВС чоловіка у 1946 році засудили на 10 років позбавлення волі. Пізніше справу перекваліфікували на «бандитизм», - йдеться у повідомленні.

Щоб відновити історичну справедливість 34 особи, які в ті роки проживали на території різних районів Рівненської області, можуть отримати статус реабілітованих, ще 8 - потерпілих від репресій.

Довідково. Засідання регіональної комісії з реабілітації відбувається на виконання Закону України «Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років» (зі змінами). Закон визначає категорії осіб, які мають право на реабілітацію, порядок надання особі такого статусу та гарантії соціального захисту. Свої рекомендації регіональна комісія надсилає до національної комісії з питань реабілітованих, яка і приймає остаточне рішення щодо надання відповідного статусу.

Читайте також: У центрі Рівного усі потребуючі можуть пообідати