Від 1 грудня 2023 року набув новий Порядок ввезення, обліку та звітності такої допомоги в умовах воєнного стану.

Алгоритм щодо реєстрації та декларування такого вантажу пояснили у Рівненській ОДА.

«Дуже важливо продовжувати привозити допомогу – на фронт військовим та соціально незахищеним верствам населення. Запроваджені зміни покликані створити прозорий облік гуманітарки, а також запобігти зловживанням. Тому акцентую на вашій відповідальності щодо правильності оформлення усіх процедур. Будьте пильними та робіть ретельну перевірку ваших дій», - наголосив заступник голови ОДА Сергій Гемберг.

Так, наразі ввезення такої допомоги унормовується документами:

• Закон України «Про гуманітарну допомогу»;

• Постанова КМУ від 05.09.2023 № 953 «Деякі питання пропуску та обліку гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану» зі змінами;

• Постанова КМУ від 09.10.2020 № 927 «Деякі питання організації ведення автоматизованої системи реєстрації гуманітарної допомоги» зі змінами

• Наказ Мінфіну від 14.12.1999 № 298 «Про порядок бухгалтерського обліку гуманітарної допомоги».

Як пояснила начальниця управління міжнародного співробітництва Рівненської ОДА Ольга Ютовець, механізм пропуску гуманітарної допомоги через митний кордон принципово не змінюється. Тепер волонтерам необхідно зазначити в декларації номер отримувача в Єдиному реєстрі отримувачів гуманітарної допомоги та унікальний код гуманітарної допомоги, наданого автоматизованою системою реєстрації гуманітарної допомоги.

Для цього організаціям, які збираються завезти гуманітарку, мають зареєструватися в системі, авторизуватися за допомогою кваліфікованого електронного підпису (КЕП). Після цього організація потрапляє в Єдиний реєстр отримувачів гуманітарної допомоги.

«Кабмін вирішив залишити до 1 квітня 2024 року можливість ввезення допомоги за паперовими деклараціями, як альтернативу електронним деклараціям та Автоматизованій системі. Після розподілу допомоги слід прозвітувати про її цільове використання онлайн. Прозорий облік та звітність дозволить підвищити рівень довіри наших міжнародних партнерів та мінімізувати зловживання у цій сфері», - додала Ольга Ютовець.

Про це повідомили у Рівненській області.