У Рівненській області зареєстрований третій у цьому році місцевий випадок підшкірного дирофіляріозу.

Про черговий випадок розповіли на сторінці Рівненського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

Як йдеться у повідомленні, новий випадок оригінальний з точки зору клініки цього захворювання.

Ще на початку осені житель Рівного помітив у себе справа на голові невеличку пухлину, але вона його зовсім не турбувала. Втім, через три місяці утворення почервоніло, і чоловік таки вирішив звернутися до лікаря.

Після обстеження та оперативного втручання з-під шкіри пацієнта виділили дорослу дев’ятисантиметрову самичку нематоди Dirofilaria repens, яка була жива й досить активно рухалась. Нині хворий почувається задовільно, в осередку захворювання проводиться комплексне епідеміологічне обстеження.

У такій клінічній картині підшкірного дирофіляріозу прослідковується цікава закономірність — вже третій хворий підряд не відмічав таких характерних проявів хвороби, як свербіж, печіння, міграцію паразиту під шкірою; відсутні були й алергічна реакція та больові відчуття, - зазначили у центрі контролю та профілактики хвороб.

До слова, за період з 2005 року (відколи вперше зафіксували захворюваність серед людей) цей випадок місцевого підшкірного дирофіляріозу на Рівненщині став 48-м.

Випадки цього захворювання реєструємо щороку й прогнозуємо надалі, адже ризик виникнення й поширення його серед населення є досить великий. Сприяє цьому висока захворюваність на дирофіляріоз серед собак, котів та диких м’ясоїдних тварин, які є джерелом інфекції, широкий видовий спектр комах — специфічних переносників цієї інвазії (кровосисні комарі всіх видів, мошки, блохи, ґедзі та кліщі), а також відсутність специфічної профілактики серед людей.

Що робити для профілактики:

  • Проводьте своєчасну дегельмінтизацію тварин та захист від укусів кровосисних комах у будь-яку пору року
  • Пам’ятайте, активність деяких членистоногих навіть взимку не зменшується, а циркуляція мікрофілярій серед комарів Рівненщини нами встановлена та підтверджена
  • Подбайте про антимоскітні сітки, зокрема й на виходи вентиляційних каналів взимку
  • Унеможливте виплід комарів у своїх оселях та з радісним настроєм і спокоєм у душі очікуйте на переможний для нашої країни рік!