За новим церковним календарем 6 грудня 2023 року православні віряни відзначають день святого Миколая. В Україні цього дня також відзначають День Збройних сил України.

ЯКЕ СЬОГОДНІ РЕЛІГІЙНЕ СВЯТО

6 грудня 2023 року народився Миколай в сім’ї заможних християн грецького походження в кінці III століття нашої ери. Жив в місті Патара (провінція Лікія). З самого дитинства він був дуже набожним та добрим. Завдяки батькам Миколай здобув хорошу на той час освіту, вмів писати та читати (що вважалося вкрай рідкісним явищем).

Рідного дядька святого також звали Миколаєм, він був Патарським єпископом. Побачивши, що племінник показує любов до християнства, призначив його спочатку читцем, а потім і священником. Коли відлучався у справах, то навіть залишав на племінника єпархію.

Миколай втратив своїх батьків в досить молодому віці. Після їх смерті він отримав великий спадок, який майже весь роздав біднякам. Бог нагородив святого здатністю творити чудеса і надзвичайною харизмою за відданість Божому Слову. Наприклад, двічі під час паломництва у далекі краї на кораблі, Миколай зміг заспокоїти шторм.

Досить цікава про родину з трьома бідними доньками. Вони не мали приданого, а тому не могли вийти заміж. Таємно Миколай підклав їм у будинок мішечки з золотом і вони знайшли собі чоловіків.

Коли правителями Римської імперії були Діоклетіан та Максиміліан, на землях поширювалося жорстоке ставлення до християн. Священника Миколая кинули за ґрати, де він продовжував навертати на свою віру вже ув'язнених. Після того, як намісником став Ліциній, ставлення до християн поліпшилося. Тоді Миколая і звільнили.

У часи життя Миколая єпископами ставали лише шановані серед народу люди. Святий мав досить великий авторитет завдяки своїй порядності і добрим вчинкам. Коли в місті Мира помер єпископ, на його місце запропонували саме Миколая. Так він і став єпископом Мирійським.

На цій посаді святий займався знищенням храмів ідолопоклонників, брав участь в обрядах вигнання демонів. Також був на Першому Вселенському Соборі 325 року. Там були створені основні церковні закони. Перебуваючи на посаді, Миколай залишався добрим другом для своїх прихожан. До святого йшли зі своїми проблемами, для вирішення суперечок. Смерть прийшла до святого Миколая 342 року.

Вітання зі святом Миколая 6 грудня:

Я вітаю з Миколаєм,
І сказати хочу знов,
Нехай завжди живуть з тобою
Надія, Віра та Любов.
Хай добрий Ангел із небес
Боронить і не розчарує,
І дивних тисячі чудес
В житті твоїм тобі дарує.

***

Вітаю тебе з Миколаєм!
Хай буде все в житті прекрасно,
Всі перепони подолаєм
І в домі завжди буде ясно!

ДНІ АНГЕЛА 6 ГРУДНЯ

Іменини за новим календарем сьогодні святкують Максим, Микола.

НАРОДНІ ПРИКМЕТИ 6 ГРУДНЯ

  • скільки снігу випало до Миколи, стільки в травні буде трави;
  • іній на деревах — до багатого урожаю наступного року;
  • яка погода на зимового Миколу, таким буде і день на весняного (9 травня);
  • сонячний та морозний день — наступного року чекайте на поганий урожай;
  • з дороги сніг змітає вітер — то шляхи стояти не будуть (почнеться відлига).

ЩО СЬОГОДНІ НЕ МОЖНА РОБИТИ

  • НЕ можна в цей день:
  • порушувати Різдвяний піст, тобто заборонено їсти м'ясо, яйця, масло, пити молоко. Проте на Миколая можна дозволити собі рибу і морепродукти;
  • стригти волосся;
  • просити в борг. До свята потрібно навпаки віддати всі свої борги, щоб не втратити фінансової удачі на весь наступний рік.