Сморід від виробництва. Жителі села Бабин, що біля Рівного скаржаться на неприємних запах від місцевого підприємства. Власник заводу все заперечує. Мовляв, відхилень від норми немає. Людям увірвався терпець. Прийшли зі скаргами до голови громади. На місці події побував Владислав Стецюк.

Так житель села Бабин Сергій реагує на запах з підприємства, що займається флексодруком на пластику. Воно знаходиться навпроти будинку Сергія. Каже, сморід нестерпний.

У Марини Войтович двоє дітей. Будинок жінки теж знаходиться біля підприємства. Переживає за своїх дітлахів.

Окрім запаху ацетону, мешканці Бабина скаржаться на дим з котельні підприємства. Кажуть, там палять не дровами, а залишками пластмаси чи гумою

Сьогодні жителі Бабина прийшли до сільського голови. Хочуть аби той допоміг закрити підприємство.

Вони голосували за продаж землі, за продаж цього колишній складу, це був колишні склад, де зараз хімічний завод вони проголосували, але були такі депутати, які проголосували проти, сказали, що ви робите, це хімія, ви будете травити людей. Голова сільської ради сказав, що це на те є екологія, - каже жителька села Бабин Світлана Сергієнко.

Голова Бабинської сільської ради Володимир Бойко каже, власник підприємства запевняв, що ніяких екологічних проблем не завдасть. Та згодом у селі був відчутний неприємний запах.

Надалі почалися певні проблеми. Тому що з одної сторони люди почали скаржитися на викиди, а з другої сторони підприємство заявляло, що воно ніякого виробництва не веде, а займається ремонтними роботами, - резюмує голова Бабинської територіальної громади Володимир Бойко.

У підприємства майже рік не було дозволів на викиди. Це підтвердили в екоінспекції Поліського округу.

За викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря без дозволу спеціально уповноваженого органу виконавчої влади, підприємству будуть нараховані збитки та надано для добровільної їх сплати, - розповідає начальник Управління державного екологічного нагляду (контролю) природних ресурсів та промислового забруднення Рівненської області Віталій Щур.

Власником підприємства є Юрій Шеремета. Чоловік каже, купив ділянку землі, що має промислове призначення. Тому тут і збудував завод. Аби уникнути суперечок зі мешканцями Бабина замовляв кілька перевірок.

Щоб владнати конфлікт ми замовляли десь близько 5 експертиз повітря і вони всі показали, що нічого забруднюючого, нічого шкідливого ми в атмосферу не даємо і коли ми людям почали пред'являти експертизи повітря, тоді люди кажуть ну окей не воняє, але вночі світиться світло воно нам заважає. Внаслідок таких дій я просто трактую це просто упереджене ставлення, - каже власник підприємства Юрій Шеремета.

Інспектори екологічної служби проводили перевірку на підприємстві. У результаті, оштрафували за пошкодження газоходу та інші незначні відхилення.

У викидах забруднюючих речовин від стаціонарних джерел перевищень встановлених нормативів ГДВ не виявлено. Під час перевірки запахів на території підприємства не відчувалося, специфічний запах характерний для даного виробництва відчувався біля станків, що є само собою нормою, - додає начальник Управління державного екологічного нагляду (контролю) природних ресурсів та промислового забруднення Рівненської області Віталій Щур.

Норма чи не норма - з'ясує суд. Звертатись до Феміди налаштовані жителі села.

Читайте також: У Рівному жінка підозрювана у вбивстві чоловіка перебуватиме під вартою