Блокада українського кордону польськими перевізниками може призвести до зникнення деяких продовольчих товарів в магазинах. Однак найбільше шкоди вона завдала українським експортерам.

 Про це повідомляє РБК-Україна.

За словами заступника голови "Всеукраїнської аграрної ради" (ВАР) Дениса Марчука, що стосується імпорту, який може бути відсутній на полицях магазинів в Україні, то це може бути риба, яка частково імпортується, а також молочні продукти. При цьому близько 80% продуктів, які споживаються в Україні, це внутрішнє виробництво.

"Тобто якогось дефіциту ми не будемо спостерігати. Можливо, це може обмежитися показниками по червоній рибі, устриці, кальмари. Такі "заморські речі". Але наскільки це буде критично, зараз ще важко сказати", - зазначив Марчук.

Він також наголосив, що чим довше буде продовжуватися блокада, ти більше ситуація буде погіршуватися.

Водночас на думку експерта, блокада більше впливає на експортерів продукції з України.

"Це кошти, які ми заробляємо, за ці кошти ми допомагаємо армії, ці кошти йдуть на оборону. І тут неможливість вчасно вивозити товаровиробникам - це критичний момент", - наголосив він.

Також Марчук заявив, що агровиробники очікують на формування нового уряду в Польщі, "щоб почати проводити конкретні перемовини".

"Поки не сформований новий Кабмін фактично немає з ким вести переговори. Чим раніше буде сформований новий уряд, визначені міністри, тим раніше можна було б входити в процес домовленостей", - сказав представник ВАР, додавши, що "те, що роблять зараз польські перевізники, перекриваючи рух, це пряме порушення законодавства ЄС щодо вільного пересування".

"Зараз кілька українських та польських компаній готуються подавати на перевізників до суду щодо відшкодування втрат. Це буде серйозним сигналом для запобігання майбутніх перекриттів", - підсумував аграрний експерт.