У вірян Православної церкви України розпочався Різдвяний піст. Згідно з новоюліанським календарем триватиме він з 15 листопада до 24 грудня. Священники кажуть, утримання від їжі не основна мета посту, в цей час основну увагу потрібно приділити духовному вдосконаленню. Більше, дивіться далі у сюжеті.

Священник Петро Мартинюк додає, якщо стан здоров`я людини дозволяє - постити обмежуючи себе в їжі.

Богові не потрібно щоб ми виснажили себе абсолютно тілесно і не мали можливості провадити повсякденне життя і не мали можливості прийти до храму. + Кожен повинен розуміти, що церква пропонує піст як засіб для душевного, а потім і тілесного вдосконалення. Це шлях, який обирає людина, щоб з гідністю зустріти Різдво. Кожен обирає для себе посильну ношу посту. Один може більше в цей час помолитися, інший зробити справи милостині в цей час, - каже священник Свято-Покровського кафедрального собору ПЦУ протоієрей Петро Мартинюк.

Разом з тим, хто впевнений у своїх силах посту може дотримуватись. І виключити зі свого раціону яйця, молочну продукцію та м`ясо. Натомість замінивши їх овочами, грибами, кашами, медом, горіхами та бобовими.

Стосовно жирів, вони триба і коли ми прибираємо для наших судин, головного мозку, пам'яті буде нестача. І або ви додаєте дієтичну добавку у вигляді омеги або рослинна якісна олія ви можете її собі додавати, - розповідає дієтологиня Марта Гончарова.

Для організму таке обмеження в їжі є навіть корисним, кажуть дієтологи.

При цьому не варто забувати про споживання упродовж дня води, яка необхідна для кращої роботи організму. Вагітним, жінкам, які годують немовлят, дітям і людям із цукровим діабетом та серцево-судинними захворюваннями дієтологи рекомендують від посту утриматись.

Загалом Різдвяний піст поділяється на три етапи, які відрізняються між собою різними правилами харчування. Найсуворіший - останній напередодні Різдва. Тож люди посильно для себе можуть обрати той період в який вони зможуть утриматись від їжі.

Завершиться сорокаденний піст 24 грудня. Разом з тим, дієтологи радять виходити з нього потрібно поступово.

Читайте також: Конкурс серед музикантів: на Рівненщині оголошено прийом документів на здобуття премії імені Федора Гощука